14 000 anställda kan tvingas lämna Ericsson

Källa: I princip nedläggning i flera länder

NYHETER

14 000 anställda kan tvingas lämna Ericsson uppger SvD.

Beskedet gäller anställda inom affärsområdet Europa och Latinamerika rapporterar personer med insyn.

Orsaken är de sparplaner som Ericssons tagit fram efter den svaga kvartalsrapporten som presenterades i somras.

Telekombolaget Ericsson har den senaste tiden kantats av stora problem.

I juli redovisade bolaget en miljardförlust och kvartalsresultatet var sämre än analytikerna hade väntat sig då försäljningen minskat med hela åtta procent.

Ericssons vd, Börje Ekholm, meddelade samtidigt att ledningen förberedde ett stort sparpaket för att minska kostnaderna, vilket nu har drabbat Arun Bansal, affärsområdeschef för Ericssons verksamheter i Europa och Latinamerika.

Detta då han enligt uppgifter till SvD ombetts att göra kraftiga nedskärningar i personalstyrkan. Omkring 14 000 anställda riskerar därmed att förlora sina jobb i Europa och Latinamerika.

”I princip nedläggning i flera länder”

Enligt SvD är bakgrunden till att besparingarna just sker i dessa områden att Börje Ekholm i den senaste katastrofala kvartalsrapporten pekat ut just Europa och Latinamerika som ”huvudskäl till raset” i bolagets omsättning.

– Vi talar om upp mot 14 000 anställda som måste bort. Exakt hur det ska ske är inte helt klart. Men det blir en fråga om i princip nedläggning i flera länder där försäljningen försvunnit, säger en person med insyn till SvD.

Oklart hur många svenskar som drabbas

Exakt hur många tjänster det rör sig om i Sverige är i nuläget inte känt, men enligt SvD:s uträkning kan det röra sig om så många som 4 000 tjänster.

Enligt den senaste årsredovisningen har Ericsson 119 000 anställda världen över, varav 53 000 av de anställda finns i Europa och Latinamerika och cirka 17 000 i Sverige. Sett till antalet anställda är Europa och Latinamerika Ericssons störst.

FAKTA

Ericsson: Nationalklenod på dekis

I över 100 år har Ericsson varit en viktig del av svensk export. Men koncernen blir mindre och mindre svensk – när man skär ner är det främst jobben i Sverige som tar stryk.

 • 1876 grundades telefontillverkarföretaget L.M. Ericsson & co. Etablerar sig tidigt i bland annat Ryssland och Mexiko.

 • Andra halvan av 1900-talet blev en guldålder för Ericsson, när världens telenät skulle byggas ut. Axe-systemet blev en internationell succé.

 • På 1990-talet slog mobiltelefonin igenom stort – och gav Ericsson en superställning i världen. 1990–2000 ökade antalet anställda med 50%. I Sverige hade man år 2000 fortfarande över 42 000 anställda.

 • I början av 2000-talet hårdnade konkurrensen på mobilmarknaden – och IT-bubblan sprack. På fyra år gjorde Ericsson sig av med mer än varannan anställd. Mobiltelefonitillverkningen slogs samman med Sony.

 • Från 2005 växte återigen Ericsson i världen. De anställda blev fler – men inte i Sverige. Här bantades tvärtom verksamheten ytterligare, och jobben blev allt färre.

 • 2005–2016 fortsätter företaget att dra ner i Sverige. Några av alla varsel:

 • 2009: I januari varslas runt 1 000 anställda i Stockholm, Hudiksvall, Karlskrona varslas. I december läggs verksamheten i Gävle ner, och ytterligare 1 000 varslas.

 • 2012: 1 550 jobb försvinner i Stockholm, Göteborg, Borås, Karlskrona, Kumla, Linköping, Luleå, Lundoch Malmö.

 • Mars 2015: 2 200 anställda i Stockholm, Katrineholm, Borås, Kumla, Göteborg, Linköping och Karlskrona varslas.

 • Oktober 2016: 3 000 tjänster i Sverige försvinner – Kumla och Borås drabbas hårt.

 • September 2017: 14 000 anställda kan tvingas lämna Ericsson

Johan Furusjö

ARTIKELN HANDLAR OM