Kaxiga svaret på Trumps raseri

NYHETER

Appellationsdomstolen stoppade Donald Trumps inreseförbud – och presidenten reagerade med en arg tweet.

Nu får han svar på tal från politiska belackare.

1 av 2 | Foto: AFP
Donald Trump i Vita huset.

Det var natten till fredag, svensk tid, som den federala appellationsdomstolen avslog regeringens begäran om att häva stoppet för Trumps inreseförbud.

Därmed anser rätten att Trumps exekutiva order om att hindra medborgare från sju muslimdominerade länder att resa in i USA troligen inte är lagligt.

I motiveringen skriver domstolen att inreseförbudet skadade såväl individer som affärsintressen i landet, samt att det utgör en diskriminering på religiösa grunder.

Trump reagerade på domslutet på sedvanligt sätt: med en arg tweet: ”Vi ses i rätten, nationens säkerhet står på spel!”, skrev han.

Nu får han svar på tal av Jay Inslee, guvernör i Washington, en av de stater som försökte få förbudet stoppat.

– Mr. President, vi sågs precis i rätten – och vi besegrade dig, säger han.

Även Hillary Clinton, Trumps motståndare i valet, verkade nöjd.

”3–0”, skrev hon i en tweet, med hänvisning till att alla tre domare röstade emot Trump.

Amerikanska presidenter har stor makt kring frågor om invandring och inrikes säkerhet. Dessa frågor var också viktiga i Trumps valkampanj. Trots att domstolen nu stoppat ordern vill Trump inte se sig besegrad.

– Det här är bara ett beslut som har kommit, men vi kommer att vinna processen, sa Trump efter beskedet, rapporterar Reuters.

Sista ordet är därmed inte sagt. Inreseförbudet kommer nu sannolikt att tas upp av Högsta domstolen, en process som i vanliga fall tar månader.

Men enligt The New York Times väntas Trumps administration göra en nödansökan inom ett par dagar, som brukar leda till att Högsta domstolen ber om en snabb inlaga från målets andra part. Därmed vore det möjligt att ett beslut från HD skulle kunna komma redan nästa vecka.

ARTIKELN HANDLAR OM