Sverige utmanar Trump i abortfrågan

1 av 2
Isabella Lövin (MP) skriver på ny klimatlag omgiven av sju kvinnor.

avTT

NYHETER

Nu kommer ett svar på USA:s beslut om att stoppa bistånd till utländska organisationer som stödjer abort.
Sverige bjuder in till internationell konferens för kvinnorättigheter, för att samla in pengar som ska ersätta det president Trump drar in.

Ett av de första beslut som Donald Trump fattade som USA:s president var att stoppa bistånd till utländska organisationer som stödjer abort. Nu vill Sverige tillsammans med Belgien, Nederländerna och Danmark skapa en motkraft till det, och bjuder in till konferensen "She decides" i Bryssel den 2 mars.

50-tal länder

Representanter från regeringar i ett 50-tal länder och från det civila samhället samt privata aktörer har bjudits in. Syftet är bland annat att samla ekonomiskt stöd till organisationer som jobbar med sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter för kvinnor och flickor runt om i världen. Men också att skicka ett politiskt budskap i riktning mot USA.
– Om man vet att det här är en mycket dålig väg att gå om man vill rädda kvinnors liv, om man vill att kvinnor och familjer ska ha makt över sina egna liv och att flickor ska kunna gå i skolan och inte bli gravida för tidigt, då är det viktigt att vi står upp för rätten till planerad, säker och laglig abort. Men också att vi visar hur mycket pengar vi är beredda att ställa upp med, säger Isabella Lövin (MP), minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat.

Privata givare

Tror du att ni kommer att kunna nå upp till nivåer som motsvarar det USA nu drar tillbaka?
– Vi har inte en klar bild av det ännu. Men den här konferensen ska också bjuda in filantroper och privata givare som ska kunna bidra. Vid tidigare liknande beslut har man kommit ganska långt men vi får se nu, för vi har ännu inte sett vad den nya administrationen över huvud taget kommer ha för utvecklings- och biståndspolitik.

ARTIKELN HANDLAR OM

Abort

Sverige