SD stänger sajt där dömda hängs ut

Foto: Anders Wiklund/TT
Dömda brottslingar hängdes ut på en sajt med namn och bild. Bakom sajten står en person som arbetar Sverigedemokraternas riksdagskansli. Arkivbild.
NYHETER

En anställd på Sverigedemokraternas riksdagskansli startade en sajt där dömda brottslingar hängdes ut med namn, bild och personnummer. Sedan tidningen Metro rapporterat om det meddelar partiet att sajten stängs.

– Vi vill få reda på vad som föregått publiceringarna på hemsidan. Jag tycker alltid att man ska vara försiktig innan man går ut med bild på personer inblandade i olika typer av brott. Särskilt om det handlar om fall som kan uppskattas som mycket känsliga, säger Christian Krappedal, pressekreterare på SD, till tidningen.

Han påpekar att publiceringarna gjorts på privat initiativ och inte har något med partiets verksamhet att göra, men säger också att Sverigedemokraterna kommer att "hålla samtal med tjänstemännen". Tills vidare hålls sajten stängd.

Mannen som startat sajten har även en hög position i partiets nya ungdomsförbund Ungsvenskarna, enligt Metro.

Han skriver i en kommentar till Metro att han är "upprörd och ledsen" över att många som begår grova vålds- och sexualbrott "kommer undan med barnsligt låga straff."

"Därför har jag, i egenskap av privatperson, registrerat en domän under vilken de löjligt låga straffsatserna avses belysas."

ARTIKELN HANDLAR OM