Så många skriver på abortkontraktet

Ebba Busch lanserade ett abortkontrakt för att försvara aborträtten.

Hon uppmanade alla partiledare att skriva under – men bara två hakar på.

”Ebba Buschs papper är inte värt någonting så länge hon själv driver på för att urholka kvinnors möjligheter att göra abort” skriver V-ledaren Nooshi Dadgostar.

Under måndagen la KD:s partiledare Ebba Busch fram ett ”kontrakt” för att försvara aborträtten som hon uppmanade alla riksdagspartier att skriva under.

– Vi kan kalla det ett abortkontrakt, ett kontrakt med Sveriges kvinnor, sa Busch under presskonferensen.

Frågan är nu vilka partier som faktiskt kommer skriva under.

Ulf Kristersson (M).
Ulf Kristersson (M).

För Moderaterna är svaret solklart.

Ebba Busch vill manifestera den breda enighet som finns kring dagens abortlagstiftning i Sveriges riksdag genom ett kontrakt som samtliga partier skriver under. Det är ett bra sätt att visa upp den totala uppslutningen kring denna viktiga fråga och därför kommer jag självklart att skriva under”, skriver Ulf Kristersson i ett meddelande till Aftonbladet.

SD-ledaren Jimmie Åkesson.
SD-ledaren Jimmie Åkesson.

Även Sverigedemokraterna säger ja till en underskrift.

– Ja, Jimmie Åkesson kommer att underteckna abortkontraktet. Det som nu sker i USA är bekymrande och vi tror att det är bra att samtliga partier tydligt signalerar att vi inte kommer verka för eller acceptera en liknande utveckling här i Sverige, säger Linda Lindberg, socialpolitisk talesperson samt ordförande för SD Kvinnor.

Men sedan går åsikterna i sär.

Nooshi Dadgostar (V).
Nooshi Dadgostar (V).

Nooshi Dadgostar (V) väljer att gå till attack mot KD-ledaren i ett Facebook-inlägg.

”Inifrån KD kommer det gång på gång avslöjanden om ifrågasättanden av aborträtten, på alla nivåer i partiet. För att dölja detta gjorde de ett utspel om ett ”kontrakt” i frågan. Ebba Buschs papper är inte värt någonting så länge hon själv driver på för att urholka kvinnors möjligheter att göra abort”, skriver hon.

Socialminister Lena Hallengren (S).
Socialminister Lena Hallengren (S).

Enligt socialminister Lena Hallengren (S) är det hela ett ”billigt pr-trick”. Detta på grund av att Kristdemokraterna gång på gång agerar i strid med vad aborträtten innebär.

”Om Kristdemokraterna menar allvar borde Ebba Busch börja med att skicka lappen till partiets egna företrädare som gång på gång motarbetar aborträtten. Det är inte vackra ord på en lapp som räknas, utan vad man gör i handling”, skriver hon i ett uttalande.

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi.
Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi.

Språkröret Märta Stenevi går på samma linje och svarar tydligt nej för en underskrift från Miljöpartiet.

”Vi i Miljöpartiet har i decennier verkar för att skydda aborträtten mot konservativa partiets klåfingrighet. Pr-tricket från Kristdemokraterna bevisar att aborträtten behöver ett starkare skydd i lagen”, skriver hon i en kommentar.

Annie Lööf (C).
Annie Lööf (C).

Så här kommenterade Annie Lööf (C) kontraktförslaget.

”Jag och Centerpartiet föreslår istället att grundlagsskydda aborträtten och rätten till reproduktiv hälsa. När högerkonservativa krafter globalt och i Europa kränker kvinnors rättigheter är det i svenska grundlagen skyddet behöver stärkas”, skriver hon på Twitter.

Vid kontakt med Liberalerna meddelar de att de inte har tagit ett beslut än.

Publisert:

LÄS VIDARE