Få sökte provtagning för apkoppor

Av:  TT

Ett fall av apkoppor har hittills konstaterats i Sverige. I helgen öppnade Karolinska sjukhuset i Huddinge en mottagning för provtagning – men få dök upp.

På lördagen öppnade Karolinska Huddinge, i samarbete med Venhälsan Södersjukhuset, en tillfällig mottagning på infektionsavdelningen för provtagning av apkoppor, något Sveriges Radio först rapporterade om.

Syftet var, enligt infektionsläkaren och avdelningschefen Hedvig Glans, att gardera sig i händelse av ett akut behov under helgen, då Venhälsan och andra mottagningar för sexuellt överförda infektioner håller stängt.

– Vi har tagit höjd för att det skulle kunna bli mycket frågor. Tanken från vår sida var inte nödvändigtvis att det skulle finnas ett jättebehov, men även om det bara gäller en person så måste den personen veta var den kan vända sig över helgen, säger Hedvig Glans till TT.

Inget drop in

Mottagningen i Huddinge tar inte emot drop in-besök. Den som misstänker sig vara smittad får istället höra av sig till sjukvårdsupplysningen 1177, som kontaktar mottagningen. I fall där man misstänker smitta bokas tid för provtagning samma dag.

– Vi hade några samtal och någon enstaka provtagning under lördagen. Hur många som har hört av sig till 1177 kan jag inte svara på.

TT: Misstänker ni ett stort mörkertal av smittade?

– Det är väl det vi inte vet. Det här var ett sätt att försöka ta temperaturen på det, genom att se hur många som hör av sig, hur många som kopplas vidare och hur många som behöver provtas. Men det är något som behöver följas upp ytterligare under veckan.

Ska utvärderas

Under måndagen och tisdagen kommer insatsen att utvärderas för att se om mottagningen ska hålla öppet även fortsättningsvis.

I torsdags bekräftades Sveriges första, och hittills enda, fall av apkoppor i Stockholmsregionen. Personen är inte allvarligt sjuk men har fått vård, enligt Folkhälsomyndigheten.

WHO bekräftade i fredags drygt 80 fall i elva länder i det pågående utbrottet. Ytterligare 50 är under utredning.

Publisert: