Kristersson tror inte på en SD-ledd regering

Enligt en opinionsundersökningen från SVT/Novus har M och SD lika stort stöd.

Men att Sverigedemokraterna skulle få fler röster än Moderaterna är inget som oroar Ulf Kristersson.

– Det är inte aktuellt över huvudtaget, i de allra flesta mätningar ligger vi bra till, säger Moderaternas partiledare.

Med bara en knapp månad kvar till valet är regeringsfrågan väldigt oviss. Opinionsundersökningar visar att det inte skiljer många procentenheter mellan de olika blocken.

En undersökningen från SVT/Novus visade dessutom att de två största partierna på högersidan, M och SD, är lika stora. När Aftonbladet träffade Ulf Kristersson, efter hans sommartal i Strängnäs under söndagen, undviker moderatledaren att svara på frågan om att sitta i en SD-ledd regering.

Enligt statistik från Novus är SD och Moderaterna lika stora just nu, om SD skulle gå om, skulle du kunna tänka dig att sitta i en regering med Jimmie Åkesson som statsminister?

– Det är inte aktuellt överhuvudtaget, i de allra flesta mätningar ligger vi bra till, säger Moderaternas partiledare Ulf Kristersson, och fortsätter:

– Det är Moderaterna som kan samla partierna på min sida för ett maktskifte.

Jimmie Åkesson höll sitt sommartal under lördagen den 13 augusti.
Jimmie Åkesson höll sitt sommartal under lördagen den 13 augusti.

”Fler måste gå från bidrag till jobb”

I övrigt hade partiledaren bland annat fokus på arbetslinjen under talet. Kristersson presenterade exempelvis ett förstärkt jobbskatteavdrag, sänkt pensionärsskatt och en jobbpremie för långtidsarbetslösa.

– Här erbjuds många möjligheter, men du måste själv göra jobbet, säger Ulf Kristersson.

De vill ha en jobbpremie som innebär att den som lämnar långtidsarbetslöshet och får ett jobb behåller tio procent mer av lönen.

– Fler måste gå från bidrag till jobb och fler måste jobba mer, säger Ulf Kristersson.

Förebygga brottsligheten

Partiet vill också införa åtgärder för att bekämpa brottsligheten. Till Aftonbladets reporter säger M-ledaren att de vill införa bland annat visitationszoner och hemlig dataavlyssning.

– Polisen måste ha bättre verktyg för att komma åt de grova kriminella gängen, säger han.

På frågan om dessa åtgärder kan vara integritetskränkande så argumenterar han med att konsekvenserna blir värre.

– Jag förstår att integritet är viktigt men då måste man fråga säg, vad är mest integritetskränkande? Att vara i miljöer där det hela tiden begås vapenbrott, där det handlas med knark helt öppet, där laglydiga människor inte vågar vistas överhuvudtaget? Det tycker jag är mer integritetskränkande, säger han.

”Soft on crime”

Han ger också en känga till Socialdemokraterna som han menar inte har gjort tillräckligt för att förebygga kriminaliteten under mandatperioden.

– 28 dagar innan valet kom de på att de vill skräpa straffen. Det här är saker de sa 2019, men nästan ingenting har hänt sedan dess.

Han menar att vänsterblocket inte har viljan att genomföra reformer mot kriminalitet.

– Miljöpartiet och vänsterpartiet är ”soft on crime”. De vill inte de här sakerna. När vi har lagt fram och föreslaget mönsterbrytande saker som anonyma vittnen, som dubbla straff, som visitationszoner. Då säger deras sida nej hela tiden.

Moderaterna i Stockholm vill adhd-testa barn i socialt utsatta områden, ett utspel om väckt stor uppmärksamhet. En ståndpunkt som Ulf Kristersson står bakom.

– Det är en rättvisefråga, vi kan inte ha ett läge där barn i socialt utsatta områden får sämre möjligheter till undersökning och inte får hjälp med allvarliga neuropsykiatriska diagnoser.

Publisert: