S och M:s sommartalsförslag: Sänkta skatter och bekämpad brottslighet

Publicerad 2022-08-14

S- och M-ledarna planerade med 28 dagar kvar till val in varsitt sommartal – och presenterade nya förslag.

Magdalena Andersson lovade skärpta straff för att komma åt gängbrottslighet.

Ulf Kristersson presenterade åtgärdspaket för att göra det mer lönsamt att arbeta.

Under förmiddagen besökte statsminister Magdalena Andersson sjöpolisen i Göteborg, tillsammans med finansminister Mikael Damberg och justitie- och inrikesminister Morgan Johansson, inför sitt sommartal under söndagseftermiddagen.

I samband med besöket hölls en pressträff där Socialdemokraterna presenterade en ny nationell strategi mot gängskjutningarna.

– Skjutningar på öppen gata har blivit en epidemi, säger Magdalena Andersson.

Tio förslag presenterades och bekämpningen av gängen ska ske på två fronter, enligt statsministern.

– Vi vill till exempel fördubbla straffet för grovt vapenbrott, då ska man dömas till minst fyra års fängelse, vilket är dubbelt så länge som i dag. Det gör gängen mindre farliga för alla som hamnar i deras väg, säger statsminister säger Magdalena Andersson.

Magdalena Anderssons (S) pressträff i Göteborg på söndagsförmiddagen.

Straffskärpningar

Som också vill göra det straffbart att rekrytera minderåriga till gäng.

Regeringen vill genomföra en rad straffskärpningar för att sätta press på kriminella nätverk. Bland annat ska det bli straffbart att involvera personer under 18 år i brott eller kriminell verksamhet.

– Vi tolererar inte att tolvåringar ska hålla vakt vid knarkaffärer. För att försvåra nyrekryteringen ska det bli straffbart att rekrytera personer under 18 år till kriminalitet, säger Magdalena Andersson.

Ulf Kristersson (M) under sitt sommartal i Strängnäs.

Talade i hemstaden

Ulf Kristersson som sommartalade i hemstaden Strängnäs presenterade innan talet ett åtgärdspaket som enligt Moderaterna ska göra det mer lönsamt att arbeta. Något han vill han genomfört under de första hundra dagarna vid makten, om de får möjlighet att bilda regering.

– Vinner vi valet blir den första uppgiften att ändra kurs, skattepolitiken ska hjälpa människor inte stjälpa människor, säger Ulf Kristersson.

Han presenterade dessutom ett förstärkt jobbskatteavdrag, sänkt pensionärsskatt och en jobbpremie för långtidsarbetslösa.

– Här erbjuds många möjligheter, men du måste själv göra jobbet, säger Ulf Kristersson.

Partiet vill även ge pensionärer en motsvarande skattesänkning och den tredje delen i partiets reformpaket är en jobbpremie som innebär att den som lämnar långtidsarbetslöshet och får ett jobb behåller tio procent mer av lönen.

– Fler måste gå från bidrag till jobb och fler måste jobba mer, säger Ulf Kristersson.

Jobbskatteavdraget skulle kosta statskassan 24 miljarder, sänkt skatt på pensioner 7 miljarder och jobbpremien 0,5 miljarder. Skattesänkningarna ska bland annat finansieras med reformerad a-kassa och aktivitetsstöd.

Han talade även om de stigande elpriserna i Sverige och lovade att införa ett högkostnadskydd.

– En ny energipolitik behövs både för att klara av klimatomställningen och för att få rimligare elpriser. Vi vill ha ett högkostnadsskydd som lindrar effekterna av de extrema elpriserna, säger Ulf Kristersson.