Från värmerekord till snålblåst och snösmocka

Uppdaterad 2022-03-25 | Publicerad 2022-03-24

Fredagens varma väder ser ut att kunna nå rekordnivåer i delar av södra Sverige.

Men underbart är kort – i mitten av nästa vecka drar snö och minusgrader in över hela landet.

– Det kan bli tal om en del halka på vägarna, säger Mikael Luhr, meteorolog på Klart.

Under torsdagen slogs nytt värmerekord för i år. I Gladhammar visade termometrarna 17,7 härliga grader i solskenet under eftermiddagen. Det fina vädret beräknas hålla i sig även under fredagen.

– Någon gång efter lunch på fredagen kan det bli upp mot 17 eller 18 grader på Smålandskusten och vissa delar av Skåne och Blekinge, säger Mikael Luhr, meteorolog på Klart.

Risk för stormbyar i norr

I de norra delarna av landet ser prognosen inte lika ljus ut. Redan under fredagsmorgonen blåser det upp till stormbyar i framför allt Jämtland. Även Västernorrland och Gävleborg kan drabbas av kraftiga vindar under helgen.

En gul varning för vind har utfärdats i Härjedalen, Jämtland och delar av Ångermanland och Medelpad på grund av vädret under fredagen.

Vindbyarna väntas nå upp till 27 meter per sekund vilken ökar risken för fallande träd. Varningen gäller från klockan åtta på fredagskvällen fram till lördagsmorgonen.

I övriga delar av landet ser helgen ut att bjuda på soligt men svalare väder. Södra Skåne bjuder på varmast väder med temperaturer upp mot tolv grader. I resterande delar av Götaland ligger värmen på mellan fem och tio grader.

Snösmocka på ingång

Efter helgens äventyr väntas ett lågtryck med snö dra in över hela landet nästa vecka. Under mitten av veckan kan temperaturen ta sig ner till nollgradigt på dagen och minusgrader på natten.

– Framåt tisdagen och onsdagen väntas det snöa som mest, även i de södra delarna av Götaland. Det kan bli tal om en del halka på vägarna när snön som faller smälter för att sedan frysa till is igen, säger Mikael Luhr.

Det kyligare vädret kan hålla i sig hela vägen fram till påsk, varnar meteorologen.

– Det värsta kylan ser ut att ge vika mot nästa helg. Fortsättningsvis är det ganska kyligt under första halvan av april också. När vi närmar oss påsk kan den där härliga vårvärmen förhoppningsvis komma tillbaka, säger han.

Följ ämnen i artikeln