Dödstal stiger efter flera terrordåd i Somalia

TT-AP-AFP

Publicerad 2022-03-24

Minst 30 människor har dödats i flera attacker i Somalia.

Minst 48 människor dödades i flera attacker i Somalia på onsdagen. Bland offren för dåden, som terrorrörelsen al-Shabaab tros ligga bakom, finns en parlamentariker.

Dödstalet har stigit det senaste dygnet, och på torsdagseftermiddagen rörde det sig om 48 personer, enligt polismyndigheter. Ett hundratal människor har skadats.

Den första attacken, på onsdagskvällen, riktades mot en vallokal i Beledweyne, som ligger i centrala Somalia. Ett av offren där var parlamentarikern Amina Mohamed Abdi, som var där för att kampanja för omval till den somaliska nationalförsamlingen.

– Terroristerna utförde den första attacken med en självmordsbombare och förberedde en bil full med sprängmedel framför ett sjukhus för att orsaka ännu fler dödsfall, säger polischefen.

– Jag var på gångavstånd från vallokalen när en självmordsbombare sprang fram mot parlamentarikern Amina, tog tag i henne och sprängde sig själv, säger ögonvittnet Dhaqane Hassan till AP.

I den efterföljande explosionen vid sjukhuset dödades ytterligare civila.

Några timmar tidigare hade två män också gått till väpnad attack vid huvudstaden Mogadishus flygplats. Flera personer dödades där, innan somaliska soldater och fredsbevarande soldater från Afrikanska unionen ingrep och dödade gärningsmännen. Enligt polis rörde det sig om tre dödsoffer.

Terrororganisationen al-Shabaab har tagit på sig ansvar för dåden. Den islamistiska gruppen genomför regelbundna attacker mot regeringen och fredsbevarande styrkor i landet.

Somalias president Mohamed Abdullahi Mohamed och premiärministern, somalisk-svenske Mohamed Hussein Roble, har fördömt dåden.

ANNONS