Lokalanställda i Afghanistan allt mer desperata

Publicerad 2021-08-19

Talibaner uppges gå från dörr till dörr i jakt på lokalanställd ambassadpersonal.

De som arbetat för Sverige blir alltmer desperata och vädjar till regeringen om snabb hjälp.

– Min dotter frågar mig ”vilka är talibanerna och varför är du så rädd för dem”. Hur svarar man en femåring på det? säger en lokalanställd till Aftonbladet.

Rädslan och desperationen växer bland afghaner som arbetat på svenska ambassaden i Kabul.

Flera andra länder har fört ut sina anställda enligt en lokalanställd som Aftonbladet har pratat med. Av säkerhetsskäl vill inte personen ha med sitt namn.

Kan ni ta er till flygplatsen om Sverige lyckas landa ett plan?

– Det måste finnas en lösning. Kabuls flygplats har olika gater. Danmark och Norge fick tillgång till östra gaten som ligger mer avsides. De kan fråga dem hur de lyckades med evakueringen.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) säger att regeringen gör allt den kan för att få ut lokalanställda. Hans förhoppning är att svenska flygplan ska få landa på flygplatsen i Kabul så fort som möjligt. Enligt Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) kommer man att evakuera de lokalanställda inom de närmsta dagarna.

Turkisk militär delar ut vatten till turkiska medborgare som ska flygas hem från Kabul.

Säger att talibanerna är poliser

Svenska regeringens besked är att man arbetar på en lösning för att rädda er, litar du inte på det?

– Jag litar på det, men frågan är när hjälpen kommer. De hade en bra chans i går. Då var det inte så mycket folk runt flygplatsen, man kunde ganska lätt ta sig in.

– Nu hör vi att talibanerna stoppar människor att komma in. Vi har inte så mycket mer tid, det blir farligare och farligare att vara här.

Talibaner patrullerar gatorna i Kabul.

Den lokalanställde mannen lämnade Kabul och tog sig till en släkting en bit utanför huvudstaden i förrgår. Kort senare bestämde han sig för att återvända. Dels för att vara närmare flygplatsen om hjälp kommer, dels för att inte utsätta släktingar för fara.

Vad säger du till din dotter när hon frågar om talibanerna?

– Jag vill inte göra henne rädd. Jag säger de är som polismän, fast mycket annorlunda. Jag kan inte säga vad de kan göra med oss.

Afghaner samlas vid flygplatsen i Kabul i hopp om att komma med ett plan.

Fönster som möjliggör evakuering

Migrationsverket är en av flera myndigheter som arbetar med frågan om att evakuera från Afghanistan.

Generaldirektör Mikael Ribbenvik säger till TT att en process med att ta emot 41 personer och deras anhöriga har inletts, men att den osäkra faktorn är att få de personerna att ta sig till flygplatsen.

Ribbenvik gör bedömningen att det just nu finns ett fönster som möjliggör evakuering, som sedan kommer att stängas.

– Det lönar sig inte att jaga på för att vara först på plats. Tyskarna var inne i går och fick med sig sju personer. Australien hade ett stort plan och fick med 26 personer. Nederländerna noll personer.

– Det känns som att alla trycker på för att komma in, men man måste också ha förutsättningarna för att få kontakt med personerna, säger Ribbenvik till TT.