Världens längsta folk krymper

Nederländare har länge varit längst i världen.

Nu krymper de långsamt – sämre kost kan vara en av förklaringarna.

– Det kan vara att man ätit mer skräpmat de senaste decennierna, säger barnläkaren och längdforskaren Anton Holmgren.

Det är kanske med viss tillfredsställelse Nederländernas statistikbyrå slår fast att nederländare fortfarande är längst i världen, skriver The Guardian.

Den senaste mätningen, gjord förra året, visar att medellängden bland 19-åriga män är 182,9 centimeter och kvinnor 169,3.

Men siffrorna kommer med viss bitter eftersmak – befolkningen krymper.

– Det är svårt att veta exakt varför. Man brukar tala om faktorer som kost, sociala förhållanden, jämlikhet och genetik, säger Anton Holmgren, barnläkare som även forskar på längd vid Sahlgrenska Akademin.

– Det kan vara att man äter mindre näringsrik mat. Att man ätit mer skräpmat de senaste decennierna.

Nederländerna har en lång befolkning, men inte riktigt lika lång längre.
Nederländerna har en lång befolkning, men inte riktigt lika lång längre.

Nederländare blir kortare

Nederländare har gått med huvudena bland molnen de senaste 60 åren, förutom en dipp 1967 då männen som föddes det året kom på andra plats.

Statistikbyråns senaste undersökning är gjord på 719 000 personer mellan 19 och 60 år, och visar att män födda år 2001 i genomsnitt är en centimeter kortare än generationen född 1980. Kvinnor är 1,4 centimeter kortare.

– Holländarna är väldigt speciella, de tittar verkligen på var man är född någonstans, om man är född i Marocko, Turkiet eller Nederländerna till exempel, säger Anton Holmgren.

Tillkortakommandet kan delvis förklaras med att folk invandrat från andra länder. Men samtidigt har personer med nederländska mor- och farföräldrar blivit kortare.

Holländska fans deppar under en förlust i fotbolls-EM i somras. Nu får de deppa även för längdmässiga motgångar.
Holländska fans deppar under en förlust i fotbolls-EM i somras. Nu får de deppa även för längdmässiga motgångar.

– De som kommer från invandrargrupper blev lite längre, medan traditionellt holländska personer blivit lite kortare.

Sverige dricker mycket mjölk

I Sverige förs inte lika noggranna mätningar men enligt SCB är medellängden oförändrad sedan åtminstone femton år tillbaka. För över hundra år sedan var svenskar och norrmän längst i världen.

En studie från 2018 visar att svenska män födda 1990 i genomsnitt är 181,7 centimeter långa, och kvinnor 168,3. Anton Holmgren har varit med och tagit fram siffrorna.

– Vi är fortfarande bland de topp fem länderna i världen. Vi är lite längre än norrmän och danskar, och klart längre än finländarna. Sedan finns det vissa delar av Östafrika där man är väldigt lång, säger han och lyfter på ett möjligt samband.

– I de flesta delar av världen blir man laktosintolerant som vuxen, men i de här länderna klarar man av att dricka mjölk även då.

Norska tonåringar stannade i växten

Det finns teorier som menar att längd har med sociala förhållanden och ekonomisk ojämlikhet att göra.

Amerikaner var längst i världen i början av 1930-talet, men har legat runt nionde plats sedan dess.

– Teorierna passar bra med det amerikanska samhället där de stått still de senaste 50 åren, säger Anton Holmgren.

Han nämner även teser om att längden påverkas av höjden över havsytan, som nederländarna egentligen lever under.

– I Schweiziska kantoner finns ett samband mellan hur högt upp man bor och hur kort man är. Nepaleser är ofta rätt korta till exempel, det tror man beror på att man lever på väldigt höga höjder.

Det finns många teorier kring varför befolkningen krymper.
Det finns många teorier kring varför befolkningen krymper.

Även stress, svält, sjukdomar och infektioner kan spela roll. I Norge upptäckte till exempel den tidigare statsministern Gro Harlem Brundtland att tonåringar stannade i växten under den nazistiska ockupationen.

– De svalt inte, men det var mycket stress och elände som gjorde att man blev lite kortare i puberteten. Sedan tog de igen det, säger Anton Holmgren.

Biologisk maxgräns

Genetiskt sett kan inte en befolkning hur lång som helst. Kanske är 183 centimeter i snitt en slags biologisk maxgräns, menar Anton Holmgren.

Men generna kan också vara grunden till varför nederländare är längst i världen.

– Kanske ligger det en viss genetik i grunden. Sedan har de en proteinrik föda med fisk och jordbruksprodukter, säger han.

– Man har hittat en genvariant som stämmer rätt bra med manlig längd. Den varianten är vanligast i Holland, Danmark, sydvästra Sverige och Norge. Den är också lustigt nog vanlig på Balkan, och kroater är ofta rätt långa.

Publisert:

LÄS VIDARE