Lågmäld begravning för Algeriets expresident

Av:  TT-AFP

Abdelaziz Bouteflika (till vänster), som var president i Algeriet i 20 år, avled i fredags, 84 år gammal. Arkivbild.
Abdelaziz Bouteflika (till vänster), som var president i Algeriet i 20 år, avled i fredags, 84 år gammal. Arkivbild.

Algeriet begraver landets hittills längst sittande president, Abdelaziz Bouteflika, som avled i fredags.

Det sista avskedet av landets tidigare mycket mäktige man sker utan pompa och ståt.

Bouteflika jordfästs på begravningsplatsen El-Alia intill tidigare frihetshjältar, men det sker inte med det överdåd som tillägnats hans företrädare. Endast journalister från statliga medier får tillträde till begravningen och den allmänna sorgeperioden sträcker sig över tre dagar i stället för åtta.

– Gud välsigne honom. Men han förtjänar ingen hyllning eftersom han inte gjorde någonting för landet, säger en grönsakshandlare i huvudstaden Alger.

Expresidenten, som blev 84 år, tog makten 1999 efter en våg av stöd för hans erbjudande om amnesti till militanta islamister. Detta bidrog till fred efter ett årtionde av inbördeskrig.

Men sedan Bouteflika tvingades från makten för cirka två år sedan har han levt i avskildhet. Det var i april 2019 som armén till slut övergav landets starke man, efter veckor av demonstrationer som utlösts av hans bud att kandidera till en femte presidentperiod.

Han hade då suttit i rullstol i flera år och hade problem med talförmågan efter en stroke 2013.

Statsvetaren Mansour Kedidir säger att Bouteflika präglat landets historia sedan självständigheten 1962 och att hans namn ”förblir inristat i det kollektiva minnet, vad hans belackare än säger”.

Publisert: