Hundra tusen döda fiskar flyter i havet

Bilder visar hur hundratusentals döda fiskar flyter i vattnet utanför den franska Atlantkusten.

Ett nät till världens näst största fiskebåt har gått sönder.

I torsdags, tidigare i veckan, upptäcktes det att runt hundra tusen döda fiskar släppts ut i Biscayabukten utanför Frankrike. Fiskarna ska komma från den holländska trålaren Margiris som är världens näst största fiskebåt, skriver The Guardian.

Bilder från platsen visar hur havsytan har täckts av drygt 100 000 döda Blåvitlingar, som tillhör torskfamiljen och ofta används för fiskpinnar och fiskolja.

Enligt den franska miljörättsorganisationen Sea Shepherd, som tagit bilderna, ska cirka 3 000 kvadratmeter av havsytan vara täckt av döda fiskar.

Nät har brustit

Trålare likt Margiris använder sig av stora, ibland kilometerlånga nät, som man drar efter båten. En teknik som kritiserats hårt av miljörättsaktivister då man med näten kan dra upp flera tusen ton fisk åt gången.

Enligt den holländska fiskeindustrins intresseorganisation PFA, Pelagic Freezer-Trawler Association, som representerar trålaren beror utsläppet av fisken på att trålarens nät brustit.

”PFA förstår fullt de känslor som dessa bilder skapar”, skriver de i ett pressmeddelande och fortsätter med att detta är väldigt ovanligt.

Runt 3 000 kvadratmeter av havsytan ska vara täckt av döda fiskar, enligt PFA.
Runt 3 000 kvadratmeter av havsytan ska vara täckt av döda fiskar, enligt PFA.

”Den förlorade fisken kommer dras bort från båtens kvot. Det ligger inte i våra medlemmars intresse att förlora fisk som fångats och vi är ångerfulla över att denna fisk nu inte kommer vara tillgänglig för mänsklig konsumtion”, skriver PFA.

Ministern: ”Chockerande”

Den franska havsministern Annick Girardin kallar bilderna på de döda fiskarna för chockerande och har beordrat att händelsen ska utredas av franska myndigheter.

Även EU-kommisionären för miljö, hav och fiskeri, Virginijus Sinkevicius sagt att EU kommer utreda händelsen och söka mer information och bevis kring vad som inträffat, skriver The Guardian.

Fartyget fortsätter att fiska Blåvitlingar, som tillhör torskfamiljen.
Fartyget fortsätter att fiska Blåvitlingar, som tillhör torskfamiljen.

Förbjöds att fiska efter kritik

2012 förbjöds trålaren Margiris från att fiska i Australiensiska vatten. Det skedde efter kraftiga protester från aktivister och den australiensiska befolkningen. Där hade trålaren fått tillstånd att dra upp 18 000 ton fisk. Någonting som ledde till kraftiga protester i landet och slutade med att den dåvarande miljöministern förbjöd fartyget från att fiska i Australien.

Under lördagseftermiddagen befann sig Margiris utanför franska Bretagne där fartyget nu fortsätter att fiska Blåvitlingar.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ämnen i artikeln