Klass 1–varning: Plötslig ishalka efter kusten

SMHI har gått ut med en klass 1 varning i två län och efter kusten finns det risk för plötslig ishalka.

Till veckan ser det ut att bli varmt på vissa håll – men fortsatt kyla och regn på andra.

– Det kan bli besvärligt, säger Linus Karlsson, meteorolog på SMHI.

Varningen från SMHI gäller Västerbottens och Norrbottens kustland.

– Det har orsakas av att ett snöfallsområde som rört sig norrut över norra Norrland, kombinerat med varmare luft har snöfallet övergått till regn som faller på kallare ytor, säger Linus Karlsson, vakthavande meteorolog vid SMHI.

Varningen har utfärdats på grund av att regnet faller på kalla vägbanor och det kan orsaka plötslig ishalka. Lokalt finns det även risk för underkylt regn.

– Det har varit en kall natt på flera håll och det är nog bra om man förberett med vinterdäck om man bor i dessa områden, säger Linus Karlsson.

Blir bättre till veckan

Till veckan kommer det i allmänhet bli lite mildare luft och i landets södra delar kommer temperaturerna ligga runt 10 grader på dagarna. Och enligt Linus Karlsson ser det inte ut som att nätterna i söder heller kommer bli särskilt kalla.

Det kommer inte snöa i söder, den nederbörden som kommer är regn, säger Linus Karlsson.

Kan bli besvärligt

I norra norrland kommer däremot läget hålla i sig, i alla fall i början av veckan. Där kommer temperaturerna att fortsätta ligga runt nollan och med fortsatt nederbörd finns det risk för halka och underkylt regn.

– Läget kommer vara ganska likadant som det är nu, med blöt nederbörd och temperatur under nollan. Det kan bli besvärligt, säger Linus Karlsson.

Klass 1-varningarna för plötslig halka kommer ligga kvar till måndag, och därefter kommer man göra en bedömning om det kommer göras nya varningar.

Linus Karlsson tror inte att fler områden kommer få klass 1-varningar.

– Det skulle kunna vara om det blir vidare halka längst i norr i början av veckan, då kommer nya varningar, säger Linus Karlsson.

Hårda vindar under dagen

Klass 1-varningar för kuling har även utlysts i Södra Bottenhavet, Skärgårdshavet, Norra östersjön och Skagerack.

Det innebär att det är farligt för fritidsbåtar och små yrkesfartyg att vistas på de vattnen.

Men det verkar inte som att vindarna kommer bli kraftigare till veckan.

– Kollar vi vädret i allmänhet har vi inte direkt några vindar som tilltar, säger Linus Karlsson, vakthavande meteorolog vid SMHI.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN