”Einárs fiender har precis gjort honom odödlig”

Svenska folket minns Einár med sorg, vrede och tacksamhet.

Hundratals hyllade den mördade rapparen i Aftonbladets chatt.

– Vi har förlorat ett musikaliskt geni. Hans fiender har precis gjort honom odödlig, konstaterade Katarina.

Kommentarerna strömmade in till Aftonbladets chatt efter beskedet om att Nils Grönberg, med artistnamnet Einár, hade skjutits ihjäl. Vreden över det meningslösa dådet var enorm.

– Så jävla fegt! Vi tänker på dig Einár, skrev Amanda.

– Förstår dessa (unga?) skyttar att döden är definitiv? undrade Maya.

– An eye for an eye makes the whole world blind, konstaterade Otto.

Sorgen över den 19-årige artistens död låg tung över chatten.

– I dag gråter förorten, slog Kirzan fast.

– Vila i frid. Nu får du skapa nya beats i himlen tillsammans med Shock G, önskade John.

– Sjukt tragiskt med dessa skjutningar. Hoppas att kriget snart kan ta slut, skrev Lasse.

Einár fotograferad 2019.
Einár fotograferad 2019.

”Alla sjöng med i dina låtar och levde livet”

Men tacksamheten var ändå störst. Många lyfte fram den unge rapparens musikalitet.

– Är fett imponerad av hur mycket du åstadkommit. Under dina 19 år har du fått mer att hända än många dubbelt så gamla, tyckte Mikael.

– Du gjorde en grym låt med Sebastian Stakset, ”Mamma förlåt”, om det tragiska i att mammor bara väntar på att polisen ska komma, skrev signaturen En Mor.

– Kommer ihåg när Katten i trakten, Fusk, Första klass och alla hans tidiga låtar började spelas på hemmafester och ALLA sjöng med och levde livet, berättade Tilda.

Kärleken till Einár kom även från vårt västra grannland:

– Eneste svenske rapperen jeg hørte på. For bare to dager siden gikk jeg gjennom alle sangene hans på Spotify og tenkte «shit, for et talent han virkelig er». En dag senere ser jeg at han er død, nesten til å ikke tro. Hvil i fred Einár, masse kondolanser fra Norge, skrev signaturen R.

”Tack för allt du gett oss ungdomar”

Flera skribenter poängterade hur stor rapparen var bland svenska ungdomar.

– Så sorgligt, han är gigantisk här på Södermalm, alla kids i mitt barns skola skröt alltid om att de sett honom i krokarna. Tror inte vuxenvärlden riktigt förstår hans storhet, skrev Stella.

– En fantastisk artist som lyckades sätta ord på de känslor som jag och tusentals andra ungdomar i Sverige känner och har känt, menade Konstantin.

– Hela nian spelade man Einár. Tack för allt du gett oss ungdomar, skrev Malte.

Flera vänner till Einár var närvarande i chatten:

– Jag minns när vi hade fest och bara mådde bäst. Vila i frid bror. Vi sörjer här i Rinkeby, konstaterade Manolo.

– Jag blir arg och ledsen att han ens tilläts umgås i de här kretsarna och inte lyftes bort mycket tidigare. Så mycket potential som inte fick komma till sin rätt, skrev SM.

– Rap-scenen har blivit en ingångskanal till gangsterliv, med en massiv hjärndöd publik som väljer sida, hånar och hetsar på sociala medier. En gång i tiden var musik en väg ut, nu är det en väg in i misären, hävdade Adde.

Einár slog igenom stort med sin musik – framförallt bland unga. Nu sörjer de hans död. Många har samlats i Hammarby sjöstad i södra Stockholm, där dödsskjutningen skedde.
Einár slog igenom stort med sin musik – framförallt bland unga. Nu sörjer de hans död. Många har samlats i Hammarby sjöstad i södra Stockholm, där dödsskjutningen skedde.

”Kommer blasta din musik hela helgen”

En sak var väldigt tydlig i chatten: även om Einár är död så lever minnet av honom.

– Kommer blasta din musik hela helgen, skrev Foppa.

– Jag kommer aldrig sluta pumpa hans musik och på Höstsparken så ska hela hallen få höra och vi ska alla sjunga med, hoppades signaturen E.

– Vi döpte vår dvärgpapegoja efter din låt "Chiquita". Det är hennes signaturmelodi och lever vidare med henne. Vi kommer aldrig att glömma varken dig eller den låten, berättade Emma.


Läs hela hyllningschatten nedan

Skriv inlägg
 • Jag minns han som en glad och bra förortsgrabb. Kände han inte personligen, men mer bekant 💔🕊️🌹 Alla gör vi saker vi inte borde. Men vi kan inte springa runt och leka Gud. Vila i frid vännen 💔🕊️❤️

  Stargirl
 • Sjukt tragiskt med dessa skjutningar!

  Jag kommer att minnas Einár med värme

  och hoppas att kriget snart kan ta slut.

  Lasse i Mariestad
 • Ännu ett liv av allas våra barn.😣 Mammor, pappor, alla vi som är samhället. Dags att äntra scenen och säga STOPP.!!!! ❤

  margareta hansson
 • Vila ifred Einar ❤️🕊

  Alexandra
 • Fina Einar❤️ Ung och hela livet framför dig med en lysande talang. Plötsligt händer det osannolika! Så ledsen för allt hemskt som du upplevt tidigare, nu med skyddad identitet. Mina tankar går till din mamma och dina vänner . Vila i frid❤️

  NS
Publisert:

LÄS VIDARE