USA efter mötet om Förintelsen: "Optimistisk"

Av:  TT

USA:s representant på Malmökonferensen om Förintelsen på Brian McKeon.
USA:s representant på Malmökonferensen om Förintelsen på Brian McKeon.

USA vill satsa flera miljoner för att få stopp på desinformation, förnekelse av Förintelsen och näthat gentemot judar.

Det är ett av resultaten efter onsdagens konferens om Förintelsen i Malmö.

– Antisemitism är verkligen som cancer i ett antal samhällen och på uppåtgående. Och den ökar i mitt eget samhälle, säger USA:s högste representant på plats i Malmö, biträdande utrikesminister Brian McKeon, till TT.

Allvarlig Blinken

För att få bukt med problem som desinformation och förnekelse av Förintelsen lovar USA bland annat att satsa en miljon dollar, närmare nio miljoner kronor, på att bekämpa näthat i Nordafrika och Mellanöstern.

En motsvarande summa ska satsas för att få stopp på förnekandet av Förintelsen i länder i Centraleuropa, tillkännagav USA:s utrikesminister Antony Blinken med allvar i rösten under sitt förinspelade tal som sändes under onsdagsförmiddagen på Malmöforum. USA lovar utöver det även satsningar för att bekämpa antisemitism via utbytesprogram samt bidrag till insatser som ska främja hågkomsten av Förintelsen.

”Mycket viktig ansträngning”

På plats i Malmö har USA: s biträdande utrikesminister med övergripande ansvar för departementets styre, Brian McKeon, följt konferensens olika sessioner och samtal. Han anser att konferensen ska ses som ”en mycket viktig ansträngning” och han säger sig vara övertygad om att Malmöforum blir mer än enbart vackra ord.

– Jag är optimistisk att detta forum, som uppmärksammats på en hög nivå då ni såg närvaron av presidenter och premiärministrar och FN:s högsta chef, har gått samman för att offentligt gå ut med sina åtaganden i de här frågorna, säger McKeon.

TT: Men kommer detta forum göra någon egentlig skillnad?

– Arbetet som vi gör i regeringar kräver att man alltid har hopp och är optimistisk. Att de goda människorna inte bara kliver fram, utan att de också håller vad de lovar.

Publisert: