Dubbelt så många bosättare i Golanhöjderna

Av:  TT-AP

Israels premiärminister Naftali Bennett har presenterat en investeringsplan i Golanhöjderna för att öka antalet bosättare i området. Arkivbild.
Israels premiärminister Naftali Bennett har presenterat en investeringsplan i Golanhöjderna för att öka antalet bosättare i området. Arkivbild.

Israels regering vill dubblera antalet bosättare i de ockuperade Golanhöjderna genom att sjösätta en omfattande investeringsplan i området, enligt premiärminister Naftali Bennett.

Bennett säger att den nya investeringen i regionen har drivits på av att USA:s regering, under dåvarande presidenten Donald Trump, erkänt Israels suveränitet över området, samt att den nuvarande amerikanska regeringen under Joe Biden indikerat att den inte kommer att ändra beslutet.

– Det här är vår stund. Det här är Golanhöjdernas stund, säger Bennett efter ett specialinsatt regeringssammanträde i Golanhöjderna.

– Efter långa och statiska år i fråga om bosättningarnas omfång, är vårt mål i dag att dubblera bosättningarna i Golanhöjderna, säger han.

Bennett säger vidare att kriget i Syrien har gjort tanken på israelisk kontroll över området mer accepterad bland Israels allierade.

Israel tog Golanhöjderna från Syrien under sexdagarskriget 1967, och har sedan dess annekterat området. USA var det första landet som erkände Israels suveränitet över området, som stora delar av det internationella samfundet betraktar som ockuperat av Israel.

Tiotusentals israeler bor i Golanhöjderna, som också rymmer flera drusiska byar som tidigare tillhörde Syrien.

Publisert: