Minst 44 döda efter skyfall och jordskred i Brasilien

Dödssiffran ökar efter de kraftiga skyfallen i Brasilien.

Minst 44 personer har dött och 56 saknas efter flera jordskred.

”Det är en svår tid för alla. Vi ska göra allt vi kan för att lätta er börda”, skriver president Bolsonaro på Twitter.

Massiva regn har drabbat regionen Pernambuco i nordöstra Brasilien. Under söndagen hade 44 personer rapporterats döda. Ytterligare 56 personer saknas fortfarande och 25 har skadats, rapporterar Diario de Pernambuco.

Ovädret började i tisdags och har lett till flera jordskred och gator har översvämmats i flera städer. En av de hårdast drabbade är kuststaden Recife. Under natten till lördag föll hela 236 millimeter regn och ledde till att minst 19 personer dog när de drogs med i ett jordskred.

Staden Recife har drabbats hårt av ovädret.
Staden Recife har drabbats hårt av ovädret.

Varnar allmänhet för sluttningar

Flera hus har dragits med i lermassorna och har totalförstörts. Tusentals människor har blivit hemlösa till följd av katastrofen och skolor och kyrkor håller öppet för att ta emot de som förlorat sina hem.

– Jag vill visa solidaritet med alla familjer från Recife, särskilt de som har förlorat en kär släkting. Vi känner till smärtan i detta ögonblick och vi kommer inte att avsluta vårt arbete innan vi kan garantera allas säkerhet och återställa vår stads funktion‚ säger Joao Campos, borgmästaren i Recife.

På fyra dygn har nästan 450 millimeter regn fallit, rapporterar Diario de Pernambuco.

– Ett team från nationella civilförsvaret kommer att stanna här så länge situationen kräver det och för att hjälpa lokala myndigheter i nästa steg, säger Daniel Ferreira, minister för regional utveckling, enligt Diario de Pernambuco.

Lokala myndigheter i Recife har gått ut med varningar till befolkningen. Allmänheten uppmanas hålla sig borta från sluttningar då risken för ytterligare skred är stor.

Nödläge har utlysts i regionen och lokala myndigheter efterfrågar volontärer som kan hjälpa till att samla in mat, madrasser, filtar och förnödenheter till de drabbade invånarna.

Brasiliens president Jair Bolsonaro.
Brasiliens president Jair Bolsonaro.

Bolsonaro: ”Svår tid för alla”

Brasiliens president Jair Bolsonaro skriver på Twitter att katastrofen är en tragedi.

”Vår regeringen har från första början skickat alla tillgängliga resurser för att hjälpa de drabbade”, skriver han.

Bolsonaro kommer att resa till Recife på måndagen.

”Mina djupaste kondoleanser till offren för denna tragiska katastrof, samt till alla som fått sina bostäder förstörda. Det är en svår tid för alla. Vi ska göra allt vi kan för att lätta er börda”, skriver han på Twitter.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ämnen i artikeln