Kritiserade formatet kvar inför TV4:s debatt: ”Vi behåller det”

Publicerad 2022-06-05

30-sekundersklockan kritiserades efter TV4:s senaste partiledardebatt.

I kväll får den en ny chans.

– Vi behåller den, säger programledaren Jenny Strömstedt.

TV4:s partiledardebatt i februari slutade i ”ett riktigt gatubråk”, enligt kanalens politiska reporter Jens B. Nordström.

Den nya 30-sekundersklockan pekas ut som förklaringen bakom det höga tempot — men alla var långt ifrån nöjda.

”TV4:s speed-debating gav tittarna mer stress än svar”, skrev DN:s ledarskribent Erik Helmerson.

”Allt som saknades för att riktigt låta som SR-klassikern ”På minuten” var de tjutande knapparna”, skrev Johan Hilton i samma tidning.

Krit

”Har kritiker och fans”

Partiledarna själva uppskattade dock konceptet och när kvällens debatt startar är klockan kvar, meddelar programledaren Jenny Strömstedt.

– 30-sekundersklockan har både sina kritiker och fans. Vi behåller den även denna kväll eftersom vi fick positiv respons både från partiledare och framförallt från publiken som stannade kvar framför tv:n hela programmet. Det var också många unga som vanligtvis inte ser tv-debatter som uppskattade tempot och nerven, säger hon.

20.00 drar sändningen i gång – och nu avslöjar Jenny Strömstedt ämnena som står på agendan.

– Vi kommer att ta upp det aktuella politiska krisläget med misstroendeförklaringen mot Morgan Johansson. Det handlar om Natoansökan, skola, integration och migration, säger hon.

16 år vid rodret

Strömstedt har lett debattprogrammet sedan 2006 och går nu in på sitt femte val vid rodret. Men det blir inte enklare att leda sändningarna, säger hon.

– Debatter kan tyckas vara de enklaste att leda men är i själva verket krångligast eftersom det aldrig går att förutse vad partiledarna kommer att ta upp. Det gäller att vara extremt väl påläst. Sedan blir det en bråkdel av vad vi förberett som hinner avhandlas.

Jenny Strömstedt är programledare för partiledardebatten.