Politiska vilden öppnar för att fälla Johansson - inväntar möte med S

Publicerad 2022-06-03

Den politiska vilden Amineh Kakabaveh öppnar för att fälla regeringen genom att rösta för misstroendet mot Morgan Johansson.

Hon inväntar nu besked från Socialdemokraterna och lägger fram ett krav för sitt stöd:

– Sverige ska inte vika sig för Erdogan.

Misstroendeomröstningen mot justitieminister Morgan Johansson hålls på tisdag. Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna har meddelat att de röstar för. Tillsammans samlar de 174 mandat - men det krävs 175 om de ska lyckas få igenom misstroendet.

Den förre V-ledamoten Amineh Kakabaveh, nu politisk vilde, har ännu inte bestämt sig hur hon ska rösta.

Om hon ansluter sig till högerblocket kan hon avgöra frågan.

Håller du det öppet att rösta för misstroende?

– Ja.

Har en kontaktperson i S

Kakabaveh säger att hon inväntar besked från Socialdemokraterna om ett möte som ska hållas inom kort. Hennes kontaktperson i partiet är enligt henne själv riksdagsledamoten Kenneth G Forslund (S).

– Jag har haft kontakt med Socialdemokraterna varje vecka sedan Magdalena Andersson blev statsminister, säger Kakabaveh.

Avgörande för Kakabaveh är att Sverige inte viker sig för Turkiet. Hon tar upp vapenembargot, som Sverige enligt regeringen inte har. Hon nämner också terrorstämpling av kurdiska organisationer som PKK - något som hon är emot.

– De ska tas bort på terrorlistan. Så länge de är med så kommer den kurdiska frågan behandlas på detta sätt.

Kakabaveh är däremot inte emot att Sverige träffar representanter för Turkiet i den pågående Nato-processen, så länge det inte innefattar att gå med på Erdogans krav.

Misstroendet mot Morgan Johansson väcktes av Sverigedemokraterna i går. Kort efteråt meddelade Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna att de står bakom. Om alla deras riksdagsledamöter röstar för samlar de tillsammans 174 mandat.

Amineh Kakabaveh, politisk vilde.
Amineh Kakabaveh, politisk vilde.

”Jag har inget emot Morgan”

Magdalena Andersson meddelade i går kväll att det blir en kabinettsfråga. Fälls justitieministern så avgår hela regeringen.

– Det är fullständigt oansvarigt. Det är oerhört. Vi är inte i ett läge för politiskt spel. Det här är farligt på riktigt, sa hon på en pressträff och syftade på att Sverige är mitt inne i Natoprocessen samtidigt som kriget pågår i Europa.

Kakabaveh tycker inte det är oansvarigt om hon bestämmer sig för att rösta för misstroendet.

– Det är inte jag som har skapat detta, det är högerpartierna, jag har bara hamnat i skottlinjen. 

Men om du ansluter dig till högerblocket är det du som har den avgörande rösten?

– Det är regeringens ansvar att söka en lösning, det är inte mitt ansvar. Jag avskyr den här situationen. Jag är inte emot Morgan. Det är mycket som är fel men i så fall är det många som ska avgå på många olika nivåer.

Aftonbladet har utan framgång sökt Kenneth G Forslund för en kommentar. Han pressekreterare säger att han inte är tillgänglig och hänvisar till en intervju med TT.

– Vi ska försöka nå en gemensam syn och bild på vad som har gjorts och vad som är möjligt att göra och naturligtvis vad konsekvenserna blir om man röstar emot Morgan och regeringen avgår. Det tror jag kanske inte är något som Amineh Kakabaveh är alldeles tilltalad av, säger Forslund till nyhetsbyrån.