Överlevde skjutning - nu åtalas han själv

Uppdaterad 2022-04-22 | Publicerad 2022-04-21

De två medlemmarna från det kriminella nätverket FLG lurades in i en dödsfälla av det konkurrerande nätverket som de själva tänkt döda.

En av dem mördades, den andre skadades svårt.

Åtalet som idag väcktes mot flera unga män är ett tydligt exempel på hur hämndaktioner inom de kriminella nätverken ligger bakom flera av dödsskjutningarna i landet.

Den 31 maj ifjol sköts en 28-årig man till döds på en parkering i Hjulsta

Polisen kunde snart konstatera att skjutningen troligtvis var en del av den pågående och blodiga konflikten mellan de yngre grupperingarna i Filterlösa grabbar, FLG, och Dödspatrullen, två kriminella nätverk i Stockholm med stort våldskapital.

Två månader senare, den 30 augusti 2021, fick två män från FLG, en 26-åring och en 22-åring, höra att medlemmar från fiendenätverket Dödspatrullen befann sig i en lägenhet i Hjulsta backar.

Den 31 maj ifjol sköts en 28-årig man till döds på en parkering i Hjulsta. 

Lurades i fälla

Maskerade och beväpnade gav de sig iväg på elsparkcyklar till Hjulsta med syfte att mörda.

Men det var en fälla. Någon hade förrått dem.

Rivalerna som de tänkt mörda visste nämligen att de var på väg och sköt mot dem från en loftgång. 

26-åringen avled på plats. 22-åringen träffades av ett skott som gick rakt in genom skallen och ut genom käken. När den första polispatrullen kom till platsen kunde den unge mannen knappt se för allt blod som rann i hans ögon. Poliserna fick flera gånger upprepa vilka de var innan han trodde dem.

– Han erkänner då vad han och hans vän gjorde där, att de var där för att mörda. Det är ganska ovanligt att gängkriminella säger något alls, har en uppgiftslämnare tidigare berättat.

Erkännandet, som filmades av polisens kroppskamera, har han enligt Aftonbladets uppgifter sedan tagit tillbaka.

Polisens tekniker på plats morgonen efter dödsskjutningen i Hjulsta 30 augusti.

Både tilltalad och målsägande

Polisutredningen kring mordet och mordförsöket den 30 augusti hjälpte även polisen vidare i utredningen kring mordet i maj.

En av de män som åtalas för mord och mordförsöket i Hjulsta backar, en då endast 19 år gammal kille, åtalas även för mordet i maj.

Sammantaget åtalas fem män för inblandning i de två morden i maj och augusti.

Men även den idag 23-årige mannen som sköts i Hjulsta backar, men överlevde, åtalas. 23-åringen, som länge vårdades på sjukhus men som nu sitter häktad, kommer därmed vara tilltalad och målsägande samtidigt.

23-åringen kom till platsen beväpnad och med syfte att döda enligt åklagaren. Han ska även ha avlossat skott enligt stämningsansökan.

23-åringen åtalas därför för försök till mord och vapenbrott.

Medlemmar ur det kriminella nätverket Filterlösa grabbar började leva lyxliv märkte polisen. Det visade sig att pengarna till stor del kom från så kallad ”vishing”. En av de som idag åtalas misstänks även för vishingbedrägerier.

Lurade äldre – levde lyxliv

Snart kommer han även ställas inför rätta gällande omfattande vishingbedrägerier som Aftonbladet tidigare berättat om. Filterlösa grabbar misstänks ha lurat äldre kvinnor på mångmiljonbelopp genom organiserade telefonbedrägerier och 23-åringen har pekats ut som spindeln i nätet och hjärnan bakom brottsupplägget.

Åtalet som idag väcktes i Solna tingsrätt visar samma mönster som syns i flera av dödsskjutningarna som plågar många svenska förorter.

Hämnd leder till hämnd och gärningsmännen och de som skjuts är ofta unga män, ibland bara pojkar.

28-åringen som dödades i Hjulsta i maj, och den 26-åring som dog två månader senare, blev två av de 46 personer som sköts till döds 2021.