Källa: Iran riktar krav på regeringen – hotar med kidnappningar

Iran kräver att svenska regeringen friger en iransk man som står åtalad för folkmord och sitter häktad i Stockholm.

Regimen har enligt en källa med insyn hotat med att kidnappa svenska medborgare som reser till Iran – som svar införde UD nyligen en reseavrådan till landet.

– Det här har utvecklats till en diplomatisk kris, säger källan.

I dag kom uppgifter om att svensk-iraniern Ahmadreza Djalali, som suttit fängslad i Iran sedan 2016, ska avrättas. Enligt uppgifter till Aftonbladet är uppgiften ett svar på en upptrappning mellan Iran och Sverige som bottnar i ett folkmordsåtal i Stockholms tingsrätt.

Den åtalade är en iransk 60-årig man som misstänkts för folkmord begångna i iranskt fängelse i slutet av 80-talet. Rättegången hålls i Stockholm eftersom mannen greps i Sverige 2019. Rättegången har pågått i flera månader, i går hölls var sista förhandlingsdagen.

Vill att regeringen agerar

Enligt en källa med insyn har Iran den senaste tiden tryckt på för att svenska regeringen ska ingripa och frige mannen.

– De är oerhört angelägna om att regeringen lägger sig i och ser till så att han friges och skickas hem. Regeringen har meddelat att i Sverige så har vi oberoende domstolar men Iran låtsas som att de inte förstår, säger källan.

Förutom påtryckningarna har Iran enligt källan via olika kanaler framfört att svenska medborgare som besöker Iran inte går säkra.

– Budskapet är ”ni fångar våra medborgare, då ska ni se upp för era medborgare i vårt land”, säger källan.

Iran leds av den muslimske ​lärde Ebrahim Raisi.
Iran leds av den muslimske ​lärde Ebrahim Raisi.

Uppfattas som ett hot

Enligt Aftonbladets uppgifter har budskapet framförts från Irans ambassad i Sverige så väl som från den iranska regeringen. Utrikesminister Ann Linde (S) ska enligt Aftonbladets uppgifter vara inblandad i hanteringen av ärendet som redan beskrivs som en diplomatisk kris.

I torsdags gick Utrikesdepartementet ut med en avrådan från icke nödvändiga resor till Iran. Det motiverades med förändringar i säkerhetsläget, men enligt Aftonbladets uppgifter är det på grund av Irans budskap om svenska medborgare i landet.

– Det är uppenbart att det här tas på allvar och att det uppfattas som ett hot från Iran, säger källan.

Enligt källan är dagens besked om den fängslade svensk-iraniern Ahmadreza Djalali ytterligare ett sätt för Iran att trycka på för att svenska regeringen ska agera.

UD:s presstjänst skriver i ett mejl att de inte kommenterar uppgifter om konsulära fall. Utrikesminister Ann Linde (S) avböjer via sin pressekreterare intervju.

Vida Mehrannia, gift med KI-forskaren Ahmadreza Djalali som sitter fängslad i Iran, med ett foto på sin man. Arkivbild från 2017.
Vida Mehrannia, gift med KI-forskaren Ahmadreza Djalali som sitter fängslad i Iran, med ett foto på sin man. Arkivbild från 2017.
Publisert:

LÄS VIDARE