Trudeau: Putin skyldig till vidriga krigsbrott

TT-NTB AP

Publicerad 2022-05-08

Kanadas premiärminister Justin Trudeau har under söndagen besökt Ukrainas huvudstad Kiev och den krigshärjade förstaden Irpin.

– Det är tydligt att Vladimir Putin är skyldig till vidriga krigsbrott, säger Trudeau om Rysslands president på en presskonferens.

Trudeau mötte även Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, som han sedan höll en gemensam presskonferens med.

Där sade han att han ”med egna ögon sett brutaliteten i Rysslands olagliga krig” och att ”ansvar måste utkrävas”.

”Fortsatt samarbete”

Tidigare under söndagseftermiddagen skrev Irpins borgmästare Oleksandr Markusjyn att Trudeau kommit dit för att ”med egna ögon se fasorna de ryska ockupanterna utsatte vår stad för”.

”Vi tror på fortsatt samarbete mellan våra länder för att återuppbygga de ukrainska städerna efter att vi har vunnit”, tillade han.

Trudeau var inte ensam om att träffa Zelenskyj under söndagen.

Norskt besök

Även den norska utrikesministern Anniken Huitfeldt och stortingspresidenten Masud Gharahkhani, båda tillhörande Arbeiderpartiet, träffade under söndagen Ukrainas president i Kiev.

Man lade även ned blomsterkransar vid den okända soldatens grav och S:t Mikaelskatedralens minnesvägg för de ukrainare som dog i kriget i östra Ukraina åren 2014–2017.

– Det var helt förfärligt att se och få höra med människors egna ord om hur kriget har varit här. Det här måste utredas och de skyldiga får inte gå fria, säger Huitfeldt till NRK.

Det är det första officiella norska besöket till Ukraina sedan Rysslands fullskaliga invasion den 24 februari. Under söndagen öppnade Norge delvis upp sin ambassad igen.

USA:s första dam Jill Biden besökte under söndagen en stad och en skola i västra Ukraina, där hon träffade sin ukrainska motpart Olena Zelenska.