Sommaren på gång – högtryck kan ge en hel vecka med sol

En högtrycksrygg växer in över landet i helgen och ger varmare väder.

Följt av nästan en hel vecka med sol och värme.

– I södra Sverige kan det bli temperaturer på uppemot 25 grader, säger meteorologen Mikael Luhr, meteorolog på klart.se.

Det är hög tid att plocka fram sommargarderoben och stuva undan vinterjackan för ett bra tag framöver. Till nästa vecka väntas nämligen ett högtryck från Nordatlanten svepa in över Skandinavien.

– På söndag drar högtrycket in över Nordsjön vilket kan ge höga temperaturer i södra Götaland på 18–20 grader, Mikael Luhr.

Däremot kan ett par spridda skurar fördärva vårkänslorna dagen innan.

Solen kommer att titta fram och ge höga temperaturer runtom i landet.
Solen kommer att titta fram och ge höga temperaturer runtom i landet.

Här blir det allra varmast

Nästa vecka väntas varmare vindar sakta dra in över landet. Allra varmast blir det på tisdag och onsdag då högtrycket från väst gör att det kan bli hela 20 grader i Svealand, Götaland och södra Norrland.

Högtrycket och de varma temperaturerna ligger kvar under veckan. I söder kan det till och med nå upp till Medelhavstemperaturer.

– Det blir 20 grader i flera delar av landet och i söder så varmt som 25 grader, säger Mikael Luhr.

Moln och regn i norr

Försommarvärmen når dock inte de nordligaste delarna av landet. Där kan du till och med behöva ett paraply. I norra Norrland och uppe i bergen blir vädret nämligen mildare och temperaturen når bara cirka 15 grader.

– Där kan vi också vänta oss en del moln och lite regn, säger Mikael Luhr.

På torsdagen nästa vecka släpper högtrycket något och värmen avtar innan det blir varmare igen till helgen, säger Mikael Luhr.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ämnen i artikeln