”Jag tror att pengar är nyckeln till mycket”

Frasse möter Muf-ledaren Matilda Ekeblad

Hon är en lantis som inte hittar i Stockholm.

Och hon är ledare för Moderaternas ungdomsförbund.

– Jag drömmer om att bli sjuksköterska när jag är klar med det här, säger Matilda Ekeblad.

Vi träffas precis innan Matilda Ekeblad, 26, ska äta lunch med Fredrik Reinfeldt. Jag frågar var de ska gå. Matilda svarar att Fredrik får bestämma det eftersom hon är ”Sveriges största lantis” och inte hittar i Stockholm.

Hur blev Sveriges största lantis ordförande för Muf?

– Det undrar jag också ibland.

Matilda Ekeblad är uppvuxen i Boxholm, ett litet samhälle i Östergötland som främst är känt för sin osttillverkning. Hon skulle egentligen ha blivit hästhopperska, men en svår ridolycka i tonåren tvingade henne att tänka om. Då hittade hon politikens förlovade värld.

– Jag var trött och arg på den socialdemokratiska mentaliteten, så jag gick med i Muf.

Matilda Ekeblad, 26, är ledare för Moderaternas ungdomsförbund.
Matilda Ekeblad, 26, är ledare för Moderaternas ungdomsförbund.

Vad var du trött på?

– Att man bara skulle nöja sig med det lilla. Ingen hade några idéer om att flytta från Boxholm. Det gick inte att drömma. Alla röstade på Socialdemokraterna för att deras föräldrar gjorde det. När man vågade yttra en annan åsikt blev folk arga: ”Sådär kan du inte tycka, i Boxholm tycker man som Socialdemokraterna”.

Men Matilda Ekeblad tyckte inte som Socialdemokraterna.
– Min pappa är bonde. Han jobbar dygnet runt. Men inte fan var vi rika. Det blev jag trött på. Jag såg hur mycket han jobbade. Om han bara hade valt ett annat yrke på någon byrå i Stockholm, då hade vi kanske varit rika. Men det gick inte. För det är så mycket skatt på att driva eget företag, säger hon.

Hur ville du att världen skulle se ut? 

– Tankarna jag hade när jag var 13-14 var att jag ville ha lägre skatt, bättre skolor och att fler skulle bi rika. Det har ofta handlat om pengar, inser jag nu. Det har varit min drivkraft. Om människor sliter ska de få behålla sina pengar. Man ska kunna bli precis vad man vill. Det kände jag inte att man kunde bli i Boxholm. Jag tror att pengar är nyckeln till mycket.

Vad är det med rikedom som är så viktigt?

– Jag tror inte bara det handlar om rikedom. Jämställdhet handlar till exempel om pengar. Om man googlar ”skilsmässa hur göra” handlar de första träffarna om att folk inte har råd att skilja sig. Jag tror att pengar är självständighet. Det handlar inte bara om att bli rik, utan om att man ska klara sig själv.

Nu bor Matilda Ekeblad i Linköping. Två dagar i veckan pendlar hon till sitt kontor i Gamla stan. En resa som ska ta en och en halv timme med snabbtåg, men som enligt Matilda alltid blir längre eftersom SJ ständigt är drabbade av banarbete.

– Men jag är hemma så ofta jag kan. Och jag har mitt rum kvar.

Matilda Ekeblad, 26, växte upp i Boxholm. I dag pendlar hon till kontoret i Gamla stan två dagar i veckan.
Matilda Ekeblad, 26, växte upp i Boxholm. I dag pendlar hon till kontoret i Gamla stan två dagar i veckan.

Varför bor du inte i Stockholm?

– Jag gillar inte Stockholm. Jag tycker det är lite stressat här. Folk bara springer omkring. Folk springer till tunnelbanan. Det kommer en ny om två minuter. Men folk puttar en ner för rulltrapporna och bara springer. Allt är så stort. Jag tycker det är jätteskönt att komma hem till Linköping. Det är lite mindre. Man kan gå överallt. Det är skönt. Sedan är det ännu skönare att komma hem till Boxholm och andas frisk luft. Klappa får.

Du har sagt att du vill göra Moderaterna till den gröna högern. Varför valde du inte ett parti som redan är grönt?

– Många har frågat varför jag inte gick med i Centerpartiet, eftersom min pappa är bonde. Nu när det visat sig att Centerpartiet är sossar är jag glad att jag inte gick med där. Miljöpartiet och vänstern är inget för mig. Moderaterna har bra klimat- och miljöpolitik. Vi har bara inte haft självförtroende nog att visa det.

Varför är klimatfrågan viktig för dig?

– För mig personligen är den viktig för att jag har växt upp i den generationen som verkligen får se vad klimatkrisen gör med vår planet. Och det är nu tekniken för att lösa klimatkrisen börjar komma. Många tycker att djur bara släpper ut koldioxid och att man ska vara vegetarian för att rädda klimatet. Jag tror inte på allt det där. Jag tycker att det behövs en motpol till de som tycker att vi ska sluta med allt och att allt är nattsvart. Den vill jag vara.

Vilka är de vanligaste fördomarna du möts av som moderat?

– Att jag är rik, att jag hatar fattiga…

Hatar du fattiga?

– Nej, det gör jag verkligen inte. Det känns bra att kunna krossa fördomar. Jag är tyvärr inte rik. Jag hatar inte fattiga. Jag är en lantis från Boxholm som drömmer om att bli sjuksköterska när jag blir klar med det här. Det är kanske inte nidbilden av en moderat.

”Moderaterna har bra klimat- och miljöpolitik. Vi har bara inte haft självförtroende nog att visa det”, säger Matilda Ekeblad.
”Moderaterna har bra klimat- och miljöpolitik. Vi har bara inte haft självförtroende nog att visa det”, säger Matilda Ekeblad.

Vad är det som lockar med det yrket?

– Att få hjälpa människor i jättesvåra situationer. Jag ser framför mig att jag jobbar på barnakuten som specialistsjuksköterska. De som kommer in där upplever ofta den värsta tiden i sina liv. Vissa kanske man kan hjälpa så att de kommer hem och allt blir bra igen. För vissa blir det kanske aldrig bra. Då känns det fint och viktigt att kunna finnas där för både barn och vuxna.

Men det är inget man blir rik på.

– Nej, verkligen inte. Jag får väl jobba vidare med något annat också. Men det är helt okej lön om man blir specialist. 

Vad tjänar man?

– Jag tror det är över 40 000 i alla fall.

Det klarar du dig på.

– Ja. Jag vill ju fortfarande inte flytta från Östergötland. När jag blir lite mer vuxen har jag planer på att flytta hem till Boxholm. Där är det billigt att bo.

Publisert: