150-årigt träd rasade rakt in i seniorlägenheten: ”Helt demolerat”

Uppdaterad 2022-01-31 | Publicerad 2022-01-30

Ett träd har rasat in i ett seniorboende i Malmö.

Den boende hade precis gått in i köket när trädet brakade rakt genom taket.

– Det var ett stort, stort träd! En lägenhet är totalskadad, säger fastighetsskötaren Esmael Hazaveh.

Stormen Malik har dragit in över Sverige med kraftiga vindar. I Skåne har broar stängts, tåg ställts in och flygplan dirigerats om och på vissa håll har vindbyarna uppmätt orkanstyrka.

En person på ett seniorboende i Malmö hade precis rest sig och gått in i köket när det gamla trädet på gården brakade in i lägenheten.

– En lägenhet är totalskadad. Både sovrummet och vardagsrummet. Halva taket är skadat, säger Esmael Hazaveh, seniorboendets fastighetsskötare och själv boende.

”En smäll och ett moln”

På lördagskvällen svepte stormen Malik in med full kraft över Skåne. Bland annat rasade en lyftkran i Malmö och järnrör föll ner från en byggställning rakt ner på gatan.

Klockan var runt 20 eller 21 på lördagskvällen en person boende på seniorboendet skulle laga en omelett till middag, enligt Sydsvenskan.

Trädet föll då över en byggnad med två lägenheter. Den ena lägenheten blev helt förstörd.

– Vardagsrummet och sovrummet är helt demolerat. Så hon hade en väldig tur. Det är bara materiella saker, säger Bo Ekendahl, vicevärd på seniorboendet.

– Men hon är väldigt chockad i dag.

Arborister hade säkrat boken

Trädet på gården är en över 150 år gammal bok. Förra sommaren var en arborist vid boendet och kontrollerade det. Då var det inga problem.

– Det mådde jättebra. Men tydligen blev stormen för mycket för det. Det är så grovt att man inte kan omfamna det, säger Bo Ekendahl.

Boendet har kallat på arborister som ska såga upp trädet i mindre bitar för att kunna få ut det ur lägenheten. Sedan ska en byggfirma komma och kontrollera skadorna. Därefter väntar en anmälan till försäkringsbolaget för att hantera konsekvenserna av händelsen.

– Det är typiskt att det händer en söndag när man inte får tag på folk.

Den boende ska nu få sova i föreningens gästlägenhet så länge.

– Hon kan inte bo i lägenheten, säger Esmael Hazaveh.

Esmael Hazaveh, seniorboendets fastighetsskötare.