Premiär för Malin Wollins klimatpodd

Publicerad 2022-02-07

Malin Wollin leder Aftonbladets nya klimatpodd ”Malin blir en bättre människa”.

Med nyfikenhet och påhittighet närmar hon sig vår tids största ödesfråga.

– Jag vill undersöka hur man kan leva gott utan skam och dåligt samvete, säger hon.

I den nya poddsatsningen undersöker Aftonbladetprofilen Malin Wollin hur man kan leva bättre för klimatet. Genom att blanda allvar med underhållning är förhoppningen att fler ska vilja lära sig mer om klimatfrågan.

– Det här är en podd som ger dig allt du velat veta om hur du blir bättre för klimatet, förklarat av de som vet för någon som verkligen undrar, säger Malin Wollin.

Malin Wollin skriver vanligtvis kolumner i Aftonbladet.
Malin Wollin skriver vanligtvis kolumner i Aftonbladet.

Vill göra frågan mer attraktiv

I tio avsnitt avhandlas tio ämnen med olika klimatprofiler. Några exempel på gäster är EU-parlamentarikern Alice Bah Kuhnke (MP), ekonomen Klas Eklund och klimatjournalisten Jonathan Jeppsson.

– Klimatet är ett ämne som inte alltid är särskilt ”clickbait-vänligt”. Men jag kan lova att det kommer bli riktigt roligt att lyssna på samtalen med de här personerna, berättar Malin Wollin.

”Malin blir en bättre människa” har premiär i dag.
”Malin blir en bättre människa” har premiär i dag.

Några ämnen som tas upp är hur man renoverar, inreder och äter på ett klimatsmart sätt. Podden handlar också om att inte ge upp hoppet.

– Ibland får man känslan att det bästa man kan göra för klimatet är att lägga sig ner och dö. Men det vore ju väldigt tråkigt om vi inte skulle vara kvar här längre. Därför vill jag lyfta hur man kan leva gott, hållbart och utan skam.

Att närma sig klimathotet med nyfikenhet och glädje – hur gör man egentligen det?

– Man ser till att det är jag som ställer frågorna, säger Malin Wollin och skrattar.

– Jag kommer att ställa de frågor som ingen annan ställer, med fokus på den lilla människan. Det kommer inte att handla om vad det står i den senaste klimatrapporten, fortsätter hon.

”Vi är så hårda mot mänskligheten”

Malin Wollin är skeptiskt till att klimathotet ofta diskuteras på ett arg och polariserande sätt. Hon hoppas att seriens lättsamma stil ska kunna ena människor i stället.

– Det är ju en fråga som splittrar folk. Men vi alla vill ju samma sak, det vill säga inte brinna upp. Vi kommer alla att dö, frågan är bara när. Till dess måste vi kunna prata om klimatet utan att vara dömande mot andra.

Wollin tycker att det är ett problem att fokus ofta läggs på hur människor bara krigar, konsumerar och förstör planeten. Dessutom tycker hon det är konstigt att mänskligheten alltid lovprisar djuren som ”de goda varelserna”.

– Jag tror inte att sälar bryr sig mer om klimatet än den genomsnittliga människan. Sälar kan ju inte välja att köpa ekologisk mjölk– för de har inga händer.

Vill man veta mer om Wollins djur-spaning får man hålla utkik efter avsnittet med Alice Bah Kuhnke som snart släpps. De två första avsnitten släpps i dag, sedan följer två avsnitt per vecka.

LÄS VIDARE