Lugnare läge på Arlanda – eller?

Publicerad 2022-06-13

Helgens kaos på Arlanda har lagt sig, enligt Stockholmspolisen.

Resenärer vittnar om en annan verklighet.

–Hela Sky City är en stor kö, säger en resande till Aftonbladet.

Tidigt på måndagsmorgonen var bommen till terminal 5 på Arlanda fortfarande öppen och trafiksituationen beskrivs som acceptabel.

– Vi är försiktigt positiva inför veckan och på tidiga måndagsmorgonen var situationen tolerabel och inte alls lika kaotisk som under helgen, säger Ola Österling, presstalesperson för Stockholmspolisen till TT.

Samtidigt kommer motstridiga rapporter från flygplatsen.

– Köerna sträcker sig hela vägen från terminal 4 till terminal 5, säger en resande till Aftonbladet och fortsätter:

– Hela Sky City är en stor kö. Fram och tillbaka.

David som är på plats på Arlanda beskriver situationen som ”obehaglig”.

– Jag gick in på terminal 5 vid fyratiden på morgonen och fick nästan panik. Det var så fullt så det gick inte att röra sig.

Arlanda vid halv åtta på måndagsmorgonen.
Arlanda vid halv åtta på måndagsmorgonen.
Kö som går fram och tillbaka i Sky City på Arlanda.
Kö som går fram och tillbaka i Sky City på Arlanda.

”Normal drift”

Swedavia ser tecken på att måndagen kommer att bli lugnare än helgen och säger att väntetiden till säkerhetskontrollen är cirka en timme.

– Det är normal drift på flygplatsen, men det är jättemycket resenärer i terminalen och vi ser även i dag många som kommer långt innan avgångar, säger David Karlsson på Swedavias pressjour och fortsätter:

– Där rekommenderar vi att man kommer kollar med flygbolaget, generellt ska man vara där två till tre timmar innan avgång.

”Om man kommer tidigt är risken större”

Flera läsare vittnar om att man tvingats stå i kö längre än så, är det inte lite motstridigt?

– Vi har inte den typen av väntetider till säkerhetskontrollen, men om man kommer tidigt och är där fyra, fem, sex timmar innan så är risken större att man behöver vänta i långa köer till både incheckning, bagageutlämning och säkerhetskontrollen.

Gränspolisen har uppmanat resenärer att gå in på Swedavias hemsida för att att få koll på utvecklingen, men där möts resenärerna av ett felmeddelande.

”Tjänsten är tillfälligt stängd då tidsangivelserna inte visas korrekt när väntetiden överstiger 45 minuter”, står det på hemsidan.

Texten uppdateras.

LÄS VIDARE

Ämnen i artikeln