New Delhi

Skyhöga luftföroreningar i New Delhi – skolor tvingas stänga

Av: 

Marcus Älverbrandt

NYHETER

New Delhi är världens mest förorenade stad.

Under helgen har läget blivit akut med luftföroreningar på skyhöga nivåer.

Myndigheterna varnar nu invånarna från att gå ut.

Indiens huvudstad New Delhi är rankat som den värst förorenade staden i världen. De senaste dagarna har läget försämrats ytterligare.

De minsta och farligaste PM 2,5-partiklarna överskred på lördagen 300 i luftföroreningsindex – tio gånger mer än värre än vad WHO klassar som säkert på en dag.

För att skydda invånarna mot den förorenade luften uppmanar myndigheterna att invånarna ”begränsar sina utomhusaktiviteter” och delar av samhället tvingas stänga ned.

– Från och med måndag stängs skolorna så att barn inte behöver andas förorenad luft, säger ministern Arvind Kejriwal till nyhetsbyrån AFP.

Sjukhusen överbelagda

Läget på stadens sjukhus är allvarligt. En läkare berättar för Times of India att 70 procent av personerna som vårdas på sjukhusets intensivvårdsavdelningar har andningssvårigheter som orsakats av den förorenade luften.

– En majoritet av dem har andningssvårigheter sedan tidigare men luftföroreningarna förstärker problemen, säger läkaren Manoj Guel, till tidningen.

Enligt indiska myndigheter beror det akuta läget på att det varit vindstilla i staden under helgen, särskilt på nätterna. En ljusning förväntas inte komma förrän senare i nästa vecka.

Söker stöd från rikare länder

Under klimatmötet i Glasgow gjorde Indiens premiärminister Narendra Modi det klart att minskade utsläpp från Indien och andra utvecklingsländer kräver att rikare länder ökar sitt ekonomiska stöd.

De 100 miljarder som utlovades i klimatfinansiering till utvecklingsländer för tio år sedan har ännu inte levererats.

ANNONS

Klimatförändringar drabbar barnen - Genom UNICEF kan du hjälpa till.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Aftonbladet live: Klimat
Publisert:

LÄS VIDARE

Smog stänger vägar och lekplatser i Peking

ÄMNEN I ARTIKELN

New Delhi

Narendra Modi

Luftföroreningar

Klimat & miljö