Man med falskt körkort skulle leverera paket till statsministerns bostad – stoppades av polis

Aftonbladet kan nu avslöja tidigare okända uppgifter om bevakningen av statsministerns hus.

Säpo fick första larmet från Magdalena Anderssons bostad och kontaktade då hennes livvakter.

Bara två veckor tidigare hade en man från Azerbajdzjan med falska id-handlingar stoppats från att lämna ett paket till adressen.

Den omhändertagna städaren utanför Magdalena Anderssons bostad har lett till en debatt om säkerheten runt statsministern – men också om ett växande skuggsamhälle i Sverige.

Kvinnan kommer från Nicaragua och arbetade på en städfirma som statsministern anlitat. Hon saknade uppehållstillstånd i Sverige.

Skulle leverera ett paket

Händelsen ägde rum den 21 december. Då bodde Magdalena Andersson inte kvar på adressen utan hade flyttat in i statsministerbostaden Sagerska huset.

Aftonbladet kan nu berätta om ett polisärende som ägde rum två veckor tidigare, Händelsen ger en bild av hur polisnärvaron och kontrollen av personer med ärende till bostaden såg ut när statsministern fortfarande använde huset som sin bostad.

Den 8 december stoppade polis som skötte ”stationär bevakning” av bostaden en budbilsförare utanför Magdalena Anderssons hus. Budbilsföraren skulle leverera ett paket till adressen och polisen kontrollerade då hans identitet.

Statsminister Magdalena Andersson. Arkivbild
Statsminister Magdalena Andersson. Arkivbild

Stoppades med förfalskat körkort

Det visade sig att mannen använde ett förfalskat körkort som enligt patrullen på plats såg ut att sakna korrekt stämpel. Aftonbladet har tagit del av polisanmälan där det framgår att mannen är 36 år och medborgare i Azerbajdzjan. Han misstänks nu för grov olovlig körning och brukande av osann urkund. Han är inte frihetsberövad men hans förfalskade körkort beslagtogs.

Det framgår inte av polisanmälan vilket budbilsföretag som mannen arbetade för. Vid tillfället hade han varit folkbokförd i Sverige i drygt ett år.

Säpo larmades direkt när larmet gick

Säkerhetspolisen kopplades även in direkt när städfirman utlöste larm i huset den 21 december.

När Säpo fått larmet kontaktades statsministerns livvakt som gav beskedet att varken Andersson eller hennes familj var där. Efter det kontaktade Säpo polisen, som valde att skicka en patrull till bostaden. Patrullen omhändertog sedan städaren som befann sig i en bil utanför bostaden. Hon omhändertogs eftersom det fanns ett avvisningsbeslut om henne.

Polispatrullen på plats återkopplade sedan till Säpo om att inbrottslarmet utlösts av misstag av städfirman.

Städerskan var inte inne i huset vid tillfället men hon har uppgett för Expressen att hon tidigare varit där inne.

Viktigt att polisen gör sitt arbete

Jan-Olov Lundgren på Stockholmspolisen leder utredningen som rör det falska körkortet. Han vill av hänsyn till pågående förundersökning inte kommentera ärendet. Han säger dock att det var bra att polisen var på plats och kunde legitimera mannen.

– Det är alltid viktigt, det är bra att polisen gör sitt arbete.

Finns det uppgifter på hur vanligt förekommande det är det att budbilsförare använder falska id-handlingar?

– Det vet jag inte, men det är inte första gången om man säger så.

Lundgren tillägger att inte kommer att bli aktuellt med andra brottsmisstankar i fallet.

Problem med falska id-handlingar

Aftonbladet har tidigare rapporterat om förekomsten med falska id-handlingar i landet. Dåvarande chefen för gränspolisen, Patrik Engström, sa då att det är ett problem som påverkar Sverige dagligen.

Kristian Ljungberg på polisens nationella mediecenter skriver i ett mejl att det inte finns några exakta uppgifter på hur många som använder falska id-handlingar i Sverige.

Aftonbladet har sökt Magdalena Andersson men hon avböjer kommentar.

Publisert:

LÄS VIDARE