Två år efter mordet: Adriana, 12, hedrades med blomstertåg

Uppdaterad 2022-08-03 | Publicerad 2022-08-02

Sverige skakades av mordet på 12-åriga Adriana som sköts ihjäl vid en bensinstation i Botkyrka.

På årsdagen, två år senare, ska hennes mamma Susanne snart möta dotterns misstänkta mördare i rätten.

– Jag vet att jag kommer vara tillbaka på ruta ett. Den tiden kommer bli otroligt tuff, så just nu tar jag bara en dag i taget, säger hon.

Kulorna som avlossades från automatkarbinen var avsedda för två gängkriminella. I stället dödade skotten Adriana, 12, som var ute med sin hund.

På tisdagen, två år senare, ringlar ett tåg av människor genom Botkyrka. Lokalinvånare, civilsamhälle och politiker. Alla med vita rosor i sina händer.

Manifestationen är en hyllning till Adriana. Men den är lika mycket en påminnelse om det grova gängvåld som fortsätter att döda människor och rasera familjer.

Vid Freinetskolan Kastanjen, där Adriana gick i skolan, samlas deltagarna för en minnesstund.

– Jag vill tacka er, varenda en som är här och tog er tiden att komma hit, säger Adrianas mamma Susanne och torkar tårarna ur ögonen.

En bädd av gosedjur och rosor ligger framför ett porträtt av Adriana. Porträttet står lutat mot trädet på skolgården som planterats till hennes minne.

– Det betyder så otroligt mycket. Den här dagen är redan så fruktansvärt tung som den är, men ni gör den så mycket lättare att bära, fortsätter Susanne.

Snart rättegång: ”Otroligt tufft”

För Susanne väntar snart rättegång. Den stora polisutredningen, där flera personer är häktade för inblandning i mordet, börjar bli färdig. Susanne förbereder sig nu för att möta dotterns misstänkta mördare i rätten.

– Jag vet att jag kommer vara tillbaka på ruta ett. Den tiden kommer bli otroligt tuff, så just nu tar jag bara en dag i taget, säger hon.

Ett år har gått sedan förra årsdagen. Hur har det senaste året varit för dig?

– Det är väldigt svårt för människor att förstå vad jag menar när jag säger att tid och rum inte existerar. Det är svårt att förklara. Jag känner att årstiderna kommer och går, men det finns ingen siffra eller datum. Allt känns bara som långa dagar. Det hade kunnat vara förra året, inte två år sedan.

”Vi orkar inte mer”

Känslorna vibrerar i luften utanför skolan. Kramar och tårar. Bedrövelse och sorg, ikväll buren av många händer.

– Den här manifestationen behövs. Den är ett sätt att hylla Adriana och samtidigt ett sätt att säga att vi inte orkar mer, säger Nora Khalil, 25, från Alby som läste en dikt under minnestunden.

Ida Ekstrand, 15, från Tumba som gått i skolan tillsammans med Adriana säger att hon saknar henne väldigt mycket.

– Hon var så snäll. Hon var glad och sprallig, så det är så jobbigt såklart. Men det här är fint, man ser att det är väldigt många som bryr sig, säger hon.

”Vi får inte glömma Adriana”

Bland deltagarna fanns politiker från flera riksdagspartier.

– Jag känner framförallt sorg men också en upprördhet och en frustration att sånt här kan hända, att en flickas liv tar slut på det här sättet, säger justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S).

Mordet på Adriana visar hur viktigt det är att bekämpa den organiserade brottsligheten, enligt ministern.

Än syns inga tecken på ett trendbrott. Hur stort tålamod ska väljarna ha med den socialdemokratiska rättspolitiken?

– Jag tycker att man ska se vad vi har gjort under de här åren. Vi har vänt utvecklingen vad det gäller antalet poliser och vi har stärkt rättsväsendet totalt sett. Men det jag tycker att man ska efterfråga i ännu högre grad är förebyggande insatser som skola, socialtjänst, jobbmöjligheter och fritidsverksamhet, säger Johansson.

Partiledaren Ebba Busch (KD) förkunnar att ett kommande förslag från partiet kommer att bära Adrianas namn.

– Vi får inte glömma Adriana, en 12-årig flicka som borde varit med oss i dag och lekt, sprungit omkring och gått i skolan som andra barn, säger hon.

Partiledarna Märta Stenevi (MP) och Johan Pehrson (L) märktes bland deltagarna. Även nationella företrädare för Centerpartiet och Moderaterna var på plats.

ANNONS