Unik fångutväxling – här är bakgrunden

Elin Swedenmark/TT

Publicerad 2024-06-17

Johan Floderus och Saeed Azizi kommer hem efter att ha suttit fängslade i Iran. Arkivbild.

Sverige har aldrig tidigare genomfört en internationell fångutväxling.

Det här är bakgrunden till utväxlingen mellan den livstidsdömde Hamid Noury och de tillfångatagna svenskarna Johan Floderus och Saeed Azizi.

Hamid Noury grips

Iraniern Hamid Noury lurades till Sverige av exiliranier och greps 2019 på Arlanda. Han dömdes till livstids fängelse för sin inblandning i massavrättningar kopplade till den politiska organisationen Folkets mujahedin, i ett fängelse i Teheran 1988.

Enligt domen har han i egenskap av åklagarbiträde valt ut fångar åt en kommitté som valde vilka som skulle avrättas. Han har också eskorterat fångar till avrättningsrummet där han ”vid något/några tillfällen” själv deltagit.

Själv har han hela tiden hävdat sin oskuld. Även Iran hävdar att domen är ”illegal och orättfärdig”.

.

Fångarna Floderus och Azizi

Flera bedömare tror att Johan Floderus greps som en konsekvens av att Noury dömdes.

Den 33-årige svenske EU-tjänstemannen från Västsverige har bland annat arbetat nära Sveriges EU-kommissionär Ylva Johansson. Våren 2022 reste han till Iran tillsammans med vänner, i vad som enligt familjen var en semesterresa.

Han greps och anklagades för att ha spionerat för Israel och för att ha ”spridit korruption i världen”. Han har bland annat ljustorterats och hungerstrejkat i det ökända Evin-fängelset i Teheran.

61-årige Saeed Azizi greps i sitt hem i Iran i november. Han har bott i Sverige i 35 år men reste förra året till sitt forna hemland för att bland annat hedra ettårsdagen av sin döda mamma. Sedan ett par år är han själv sjuk i cancer.

Azizi anklagades för att samarbeta med ett fientligt land mot Iran. Till Aftonbladet säger Azizi att han även anklagades för att ha varit involverad i fallet med Hamid Noury i Sverige.

.

Så gick det till

Klockan 21.20 på lördagen landade planet med de två svenska medborgarna i Sverige.

Anledningen till att regeringen beslutade sig för att släppa Hamid Noury i utbyte mot Floderus och Aziz var enligt statsminister Ulf Kristersson att samtal pågått under lång tid utan resultat. För att kunna göra utväxlingen benådade regeringen Noury.

.

Ahmadreza Djalali kvar

Regeringen lyckades inte förhandla frihet för läkaren Ahmadreza Djalali, som hålls fängslad i Iran sedan 2016. Djalali, som har både iranskt och svenskt medborgarskap, har dömts till döden för ”korruption på jorden”. Enligt Tobias Billström vägrar Iran att ens erkänna hans svenska medborgarskap. Kristersson uppgav att Iran inte alls ville diskutera hans namn.

.

Oman mellanhand

Kristersson uppger att Oman bidragit till att de två svenskarna släppts. Där har förhandlingarna skett, och det var även där det faktiska fångutbytet gjordes.