Assanges mamma: "Seger för tyst diplomati"

TT

Publicerad 2024-06-25

En talesperson för den australiensiska regeringen och premiärminister Anthony Albanese säger att fallet med Assange har dragit ut alldeles för länge på tiden. Arkivbild.

Att Julian Assange nu verkar vara på väg att bli fri är en seger för tyst diplomati, enligt hans mamma Christine Assange.

Australiens regering anser att fallet har dragit ut för länge, inget är vunnet på att hålla Assange fängslad mer tid.

Premiärminister Anthony Albanese har varit tydlig om sin linje, enligt talespersonen:

– Assangefallet har dragit ut på tiden allt för länge och det finns inget att vinna på att fortsätta att hålla honom fängslad.

Talespersonen vill inte kommentera uppgifterna om att Assange snart kan vara åter i Australien men säger att regeringen känner till att tid är satt för en förhandling (i amerikansk domstol). Fram till att den är avklarad, något som ska ske under onsdagen lokal tid, är det inte lämpligt att kommentera det hela mer.

Julian Assanges mamma, Christine Assange, säger sig vara tacksam över att sonens långa prövning verkar vara över.

”Det visar på betydelsen och kraften i tyst diplomati”, säger hon i ett uttalande enligt Australiens public service-kanal ABC.

Hon säger att många har utnyttjat hennes son eller fallet för att driva sina egna intressen och agendor. Därför, säger hon, är hon tacksam för att det också funnits dem som satt Julian Assanges hälsa först.

Assanges pappa, John Shipton, beskriver det som att sonen i en eller annan form de senaste 15 åren, år som skulle ha varit hans mest produktiva, varit inspärrad. Men nu väntar frihet och ett liv tillsammans med barn och fru.

– Det verkar som att Julian kommer att vara fri att återvända till Australien, säger Shipton.