Trump: ”Ukraina hör till Ryssland”

Publicerad 2024-04-19

Donald Trumps åsikter är ”i huvudsak identiska” med Vladimir Putins gällande Ukraina.

Som president var han tydlig med att Ukraina måste vara en del av Ryssland.

Det uppger Trumps forna rådgivare Fiona Hill i en ny bok.

Följ ämnen
Ukraina

När Donald Trump var president ”var han tydlig” med att ”Ukraina måste vara en del av Ryssland”.

Det framgår i en helt ny bok som delvis handlar om Trumps tid i Vita huset. Boken är skriven av David Sanger, reporter på New York Times, och har titeln ”New Cold Wars: China’s Rise, Russia’s Invasion, and America’s Struggle to Defend the West”.

”Han tyckte att Ukraina, och framförallt Krim, måste vara en del av Ryssland”, säger Trumps forna rådgivare Fiona Hill i boken.

Donalds Trumps tidigare rådgivare Fiona Hill hävdar att Trump anser att Ukraina måste vara en del av Ryssland.

Identiska åsikter

Hill var chef för europeiska och ryska frågor i USA:s nationella säkerhetsråd mellan 2017 och 2019.

”Han kunde verkligen inte förstå att Ukraina var en självständig stat”, säger Fiona Hill i boken. Det rapporterar tidningen The Guardian som fått ett exemplar av den kommande boken.

Författaren David Sanger drar i sin bok slutsatsen att Trumps åsikter om Ukraina var i princip identiska med Rysslands president Vladimir Putins.

Kriget i Ukraina har nu gått in på sitt tredje år och nu debatteras det för fullt i amerikansk inrikespolitik om ytterligare stöd till landet.

Det handlar om 60 miljarder dollar i nytt militärt stöd från USA till Ukraina.

Vladimir Putin.

Strid i kongressen

Beslutet om pengarna är just nu blockerat av högervridna republikaner i USA:s representanthus, som agerar i enlighet med Donald Trumps önskemål.

Talmannen i representanthuset, Mike Johnson, har antytt att han vill få igenom stödet till Ukraina men han möter starkt motstånd, inte minst från Trump själv.

President Joe Biden har starkt fördömt republikanernas blockering av stödet till Ukraina. President Biden och andra högt uppsatta har också fördömt Trumps uttalanden till stöd för Putin.

Fiona Hill, som är intervjuad i Sangers nya bok, framträdde i februari på en konferens anordnad av konservativa mot Donald Trump.

Hon sa på konferensen, som hölls i Washington DC, att Donald Trump "avgudar" Vladimir Putin för hans ”autokratiska ledarskap” och för hans långa tid vid makten.

Donald Trump.

Nervöst inför en eventuell andra period

Den åsikten, hävdade Hill, bidrog starkt till att Trump förkastade underrättelsetjänstens slutsats om Rysslands inblandning i det amerikanska presidentvalet 2016.

På samma konferens sa Fiona Hill också att hon hade pratat med europeiska ledare på en säkerhetskonferens i München.

Hon sa att ”de nervöst förberedde sig för en eventuell andra Trump-administration”.

– Premiärministrarna och presidenterna och utrikesministrarna och andra vet alla hur nyckfull Trump är, sa Hill och fortsatte:

– Resultatet av de här växande betänkligheterna om Trump, hans inställning till Ryssland och hans andra egenheter är att europeiska ledare har börjat tappa tron ​​på USA. Och det är väldigt tråkigt.

Volodymyr Zelenskyj.