IDF släpper flygblad: Lämna Gaza stad

TT-AFP

Publicerad 2024-07-10 10.46

Israeliska soldater nära gränsen mot Gaza. Bild från 8 juli 2024.

Den israeliska armén uppmanar via tusentals flygblad alla invånare i Gaza stad att evakuera från staden. Staden kommer att förbli en farlig stridzon, står det.

På onsdagen släppte den israeliska armén, IDF, tusentals flygbad över Gaza stad med uppmaningen att alla invånare ska bege sig till säkra zoner i samband med en intensifierad militär offensiv.

De tusentals flygbladen, adresserade till alla i Gaza stad, angav rutter ut ur staden söderut och varnade för att den skulle förbli en farlig stridszon.

Varningen följer tre delvisa evakueringsorder från israeliska trupper. I Gaza stad har det den senaste tiden rasat de tyngsta striderna staden sett på flera månader.

Tidigt på onsdagsmorgonen kom även uppgifter om en israelisk attack mot en byggnad tillhörande FN:s Palestinaorgan Unrwa. Den israeliska armén hävdar att Hamas använder sig av byggnaden som bas för sina attacker mot den israeliska arméns trupper i centrala Gaza. På plats säger man sig ha hittat stora mängder vapen.

FN-organet har inte haft någon kontroll över byggnaden sedan i oktober. Israeliska styrkor hävdade redan i februari att de hade hittat tunnlar tillhörande Hamas under den.

Unrwa har ännu inte kommenterat själva attacken, men säger att man inte har något sätt att verifiera den israeliska arméns påståenden om att byggnaden används av Hamas.