Efter flyktingströmmen – invandringen hetaste valfrågan i Tyskland

Av: Wolfgang Hansson

Publicerad:
Uppdaterad:

TRAUNSTEIN-TRAUNREUT. Siegfried Walch minns när den lokale regeringschefen stod utanför hans dörr klockan elva på kvällen och sa att de måste fixa fram 500 bostäder till nästa morgon.
– Flyktingströmmen var en enorm utmaning för Tyskland men det är nu det riktigt svåra börjar, säger han.

1 av 5 | Foto: Vasim Ghirda/AP/TT, Björn Lindahl/Aftonbladet

Den unge CSU-politikern, Merkels systerparti i Bayern, är högste ansvarige för flyktingpolitiken i regionen Traunstein. Den där natten i oktober 2015 lyckades han fixa fram de 500 boenden som krävdes nästa dag till flyktingarna som var på väg. Man öppnade en stängd semesterby.
Men det var bara början.

– Flyktingarna bara fortsatte komma. När de var som värst tog vi emot hundra nyanlända varje dag, Vi tvingades skapa en helt ny enhet som bara hade som uppgift att fixa boende. De ringde runt till företag och privatpersoner i jakten på varje litet rum.

På ett år tog Tyskland emot 1,2 miljoner flyktingar. I dag har inflödet minskat kraftigt men är fortfarande större än det var före den stora flyktingvågen.

Kanske inte konstigt att en av de hetaste frågorna i det tyska valet är invandringen. Många tyskar är missnöjda med hur förbundskansler Angela Merkel och hennes koalitionspartner SPD hanterat frågan.

”Tyskland mår inte bra just nu”

I Traunreut, som i förhållande till sin storlek tillhör de städer som tog emot flest flyktingar, träffar vi Nicole utanför ett bageri. Hon säger att hon inte är särskilt intresserad av valet eller av politik. Utom på en punkt. Invandringen.

– Merkel gjorde ett allvarligt fel när hon öppnade gränserna, säger hon. Jag tycker verkligen synd om de stackars människor som kommit hit men vi kan inte hjälpa alla.

Jag ser hur hon fysiskt slits mellan de åsikter hon uttrycker och viljan att vara en välkomnande värd.

– Det är svårt när de har en helt annan kultur än vår. Det blir lätt konflikter och missförstånd. I skolorna sjunker kvaliteten.

Hon skakar missnöjt på huvudet.

– Tyskland mår inte bra just nu.

Före detta flyktingar kritiska mot nya vågen

På andra sidan gatan spelar en grupp äldre män kort på ett medhavt bord sittande vid några bänkar. De kom till Traunreut som flyktingar efter andra världskriget. Ändå ser de med ogillande på de nyanlända.

– De är så många, säger Alexander. Vi måste föda dem. Vi måste hitta lägenheter till dem. För att inte tala om jobb. De förstår inte vår kultur. Men vad ska vi göra?

Alicia Lyepoya som väntar på bussen är en av dessa flyktingar. Hon kom från Senegal för några år sedan. Men hon har haft tur. Hon har gift sig med en tysk man och har fått jobb på en skola trots att hennes tyska fortfarande är rostig.

– Jag känner inte av något hat mot oss flyktingar men det kanske är för att jag har en tysk man. Jag tycker vi blivit väl mottagna.

Siegfried Walch förklarar denna paradox med att även om många tyska väljare är missnöjda mer hur politikerna hanterat flyktingkrisen så ger de inte de enskilda flyktingarna skulden för det.

– De tycker illa om mängden flyktingar men i kontakten med de enskilda flyktingarna försöker de ändå vara generösa.

Integrationsfrågan ses som svårast att lösa

Vi sitter i Walchs spatiösa tjänsterum i den vackra Landesrat-byggnaden i centrum av Traunstein. Att vara landsråd är den högsta politiskt direktvalda positionen i Traunstein. Den unge CSU-politikern är följdriktigt oklanderligt klädd i mörkblå kostym, kritvit skjorta och blåvitrutig slips.

– Vi blev helt tagna på sängen av flyktingströmmen. Besluten fattades snabbt och blev inte alltid rätt. Även Angela Merkel erkänner i dag att det som hände då inte får upprepas. Min bestämda uppfattning är att vi aldrig mer kommer att ta emot så många igen.

Mottagandet var en enorm utmaning men Walch menar att det är nu det verkligt svåra börjar. Han tar ett av många exempel ur sin vardag.

– Vi fick reda på att en 13-årig flicka var på väg att giftas bort. Socialen ingrep och flyttade flickan från sin familj. Det var inte lätt att försöka få pappan att förstå varför vi inte tillåter barnäktenskap.

Walch slår ut med händerna i en uppgiven gest.

– Hur ska vi på allvar kunna integrera alla dessa människor? Få dem att förstå hur vår kultur och vår rättsstat fungerar.

Han skakar bekymrat på huvudet.

– Jag är övertygad om att det blir omöjligt. De är helt enkelt för många och för många av dem är unga män med stora drömmar och stor energi. Risken är att det växer upp ännu fler parallellsamhällen i våra storstäder där tyska inte talas. Något vi i Bayern hittills varit rätt förskonade från.

AfD på väg mot att bli tredje största parti

Tyskland har misslyckats med en annan sak i Walchs ögon. Alldeles för få av dem som inte har några asylskäl utvisas.

– De blir kvar därför att vi inte har modet att visa att vi menar allvar med att de inte får stanna. Något som minskar respekten för staten.

Walch får något bekymrat i blicken.

– Före flyktingkrisen var det högerextrema partiet AfD på väg att självdö. Nu kan de plötsligt bli tredje största parti i valet. Det hade aldrig hänt om vi inte så okontrollerat släppts in alla dessa flyktingar. Före flyktingkrisen var Tyskland förskonat från den högerpopulism som vi ser överallt i Europa och USA. Nu har vi blivit ett land som alla andra.

Siegfried Walch sätter sig längst ut på fåtöljen innan han förklarar vilken läxa han tycker att Tysklands politiker ska lära sig.

– Det är alltid farligt när delar av befolkningen känner att ingen lyssnar på deras oro. Vi måste lära oss att ta människors oro på allvar.

Publicerad:

LÄS VIDARE