SD-topp avgår efter nazianklagelser

Sverigedemokraternas ordförande i Eslöv, Johan Sandqvist, avsäger sig alla sina uppdrag efter uppgifter om att han under en nazistisk pseudonym gjort rasistiska inlägg på på ­främlingsfientliga sajter.

Enligt Sandqvist själv beror avhoppet på ”familjeskäl”.

Det uppger han i ett mejl till Skånska Dagbladet.

Sverigedemokraten Johan Sandqvist är en av de tyngsta namnen i Eslövs kommun. Förutom ordförandeuppdrag i partiets lokalavdelning har han även flera kommunala uppdrag som ledamot i kommunstyrelsen, kommunfullmäktige, miljö- och samhällsbyggnadsnämnden.

Granskning av Expo

Inför kyrkovalet genomförde stiftelsen Expo en granskning av fem SD- kandidater, varav en var Johan Sandqvist, och som enligt Expo under fingerat namn ska ha skrivit på på ­främlingsfientliga sajter som Avpixlat.

Bland annat ska Sandqvist ha skrivit ”skicka hem alla oönskade patrask NU!” och ”är så trött på alla kulturberikare som tar sig frihet”.

Pseudonymen ska även ha varit nazist- och vit maktinspirerad.

Hoppade av – timmar innan intervju

Bara några timmar innan Skånska Dagbladet blivit lovad en intervju med Sandqvist där han skulle ge sin förklaring meddelar han i ett mej till Skånska Dagbladet att han ”av familjeskäl” lämnar alla sina uppdrag.

”Jag har idag avsagt mig samtliga uppdrag för SD på grund av familjeskäl. I övrigt har jag inga kommentarer” skriver Sandqvist i mejlet.

Vill inte kommentera avhoppet

Tidningen har även sökt andra företrädare för partiet som inte heller vill kommentera grunden till avhoppet.

– Jag har inte för avsikt att djupare kommentera de ärenden som kan tänkas ligga på medlemsutskottets bord för vidare utredning samt hantering. Detta då det är en intern process, inte en extern sådan, säger Henrik Gustafsson, informationansvarig på SD, till Skånska Dagbladet.

Aftonbladet söker Johan Sandqvist.

Publisert: