Nazistledare vapentränades av Försvarsmakten

NYHETER

En av nazistiska Nordiska motståndsrörelsens ledare, Simon Högberg, har vapentränats av Försvarsmakten.

Det uppger Göteborgs-Posten som granskat organisationen.

På myndighetens hemsida finns bilder där Simon Högberg poserar med automatvapen.

Foto: Christine Olsson/TT, Henrik Hansson

Nordiska motståndsrörelsen, NMR, bedöms av Säkerhetspolisen som den farligaste nazistiska organisationen i Sverige och flera av organisationens medlemmar har dömts för hat- och våldsbrott.

På senare tid har flera NMR-personer nekats vapeninnehav på grund av deras medlemskap i organisationen som bedöms som mycket våldsam.

Göteborgs-Posten har kartlagt de västsvenska medlemmarna – däribland Simon Högberg, 25, som i sin roll som gruppchef för ”kampgrupp 202” organiserar de aktiva nazisterna i Varberg och Halland.

Poserar med automatvapen

Enligt tidningen har Högberg både tjänstgjort och fått professionell vapenträning från Försvarsmakten.

2010 nekades Högberg militärtjänstgöring när han mönstrade men sökte sig sedan frivilligt till Försvarsmakten året efter. Han antogs då till en grundläggande militärutbildning och under våren 2012 utbildades han till bevakningssoldat på Försvarsmedicinskt centrum i Göteborg.

I utbildningen ingick bland annat vapenträning och på Försvarsmaktens hemsida syns Högberg posera med automatvapen i flera sammanhang.

Mellan hösten 2012 och våren 2014 var Simon Högberg anställd vid Försvarsmakten, samtidigt som han öppet visade sympatier för nazistiska åsikter på Facebook.

Dock ska hans kollegor inte ha reagerat på hans åsikter.

– Jag såg honom aldrig som nazist. Jag såg honom som en stolt patriot som ville vara snäll mot sitt land, säger en av kollegorna till GP.

FM: Ägnar oss inte åt åsiktsregistrering

Försvarsmaktens presschef Philip Simon vill inte kommentera GP:s uppgifter men säger att man måste genomgå en registerkontroll och säkerhetsprövning för att kunna få anställning på myndigheten.

– Vad gäller en persons åsikter så ägnar vi oss inte åt åsiktsregistrering, varje person har rätt att uttrycka sin åsikt, säger Simon och fortsätter:

– Ska man tjänstgöra i Försvarsmakten måste man stå upp för allas lika värde. När det kommer till vår kännedom att en anställd eventuellt bryter mot vår värdegrund så bedömer vi det enskilda fallet. I slutändan kan det innebära att individen får sparken.

ARTIKELN HANDLAR OM