Mordmisstänkte svenske nazisten får vykort från Europol

NYHETER

”Vi har en liten överraskning till dig” skriver Europol till den mordmisstänkte svenske nazisten Simon Arnamo, 26.

Med hjälp av specialdesignade vykort ska Europas 21 mest eftersökta brottslingar hittas.

1 av 3 | Foto: Europol
Europol har "skickat" ett vykort till en mordmisstänkt svensk. "Vi har en liten överraskning till dig", står det på kortet.
Foto: Polisen.
Simon Arnamo misstänks för ett mord i Vallentuna 2012.

En av dem som den europeiska polismyndigheten söker efter är en belgisk man som polisen skämtsamt försöker locka hem med den belgiska nationalrätten pommes frites. Vykortet pryds även med en bild på kända landmärket Manneken Pis i polisutrustning och ett glas öl. Belgaren är på flykt sedan 2014, då han dömdes för droghandel, skriver nyhetsbyrån AFP.

Även en svensk man har fått ett vykort ”skickat” till sig. 26-årige nazisten Simon Arnamo jagas, misstänkt för mordet på en 22-årig man i Vallentuna år 2012. Övervakningsbilder visar hur mannen höggs med en kniv, varpå han blev hoppad på huvudet tills han dog.

Europol har skickat en tecknad serie till Simon Arnamo föreställande en viking som jagas och fångas av polisen. Teckningen är utformad som en instruktionsbroschyr från Ikea.

Bakom den skämtsamma kampanjen ligger dock stort allvar. Europol hoppas att människor ska drivas till webbsidan där vykorten ligger, och kanske känna igen och kunna lämna uppgifter om någon av de brottslingar som eftersöks.

Humor av brott

Bland de efterlysta finns också en morddömd italiensk man som ska ”lockas hem” med påminnelser om den italienska maten och ”solkyssta stränder”.

En reporter på den finska nyhetsbyrån FNB frågar Europol om det är ”acceptabelt för polisen att göra humor av allvarliga brott”.

– Vi skämtar inte med allvarliga brott. Vi är ytterst medvetna om att de här personerna gjort sig skyldiga till allvarliga brott. Vi försöker bara hitta ett nytt och egendomligt sätt att nå brottslingarna, säger Tine Hollevoet, presstalesperson på Europol, till FNB.

Adventskalender

Sedan den europeiska polismyndigheten lanserade sin lista över de mest eftersökta brottslingarna 2016 har totalt 36 personer kunnat hittas och frihetsberövas. Elva av dessa gripanden kunde göras tack vare uppgifter från allmänheten.

Efter en liknande kampanj i julas med en adventskalender kunde tre personer gripas, bland andra en britt som blev igenkänd i Amsterdam.

– Några holländare såg adventskalendern, gick in på vår hemsida och kände igen den dömde som en person som arbetade i en sportbar. Två dagar senare var han gripen, berättade Tine Hollevoet för AFP tidigare.

ARTIKELN HANDLAR OM

Europol