Två sexuella övergrepp anmälda första dagen på We are Sthlm

NYHETER

Årets We are Sthlm har dragit igång i Kungsträdgården i Stockholm. I samband med musikfestivalens första dag anmäldes två fall av sexuellt ofredande.

– En person är gripen, misstänkt för ett ofredande, säger Mats Eriksson, kommunikatör Stockholmspolisen. 

Musikfestivalen We are Sthlm är en gratisfestival i Kungsträdgården, Stockholm, som riktar sig till unga personer. Tidigare år har antalet anmälda sexuella övergrepp i samband med festivalen väckt stor uppmärksamhet.

Förra året anmäldes totalt ett femtiotal sexuella övergrepp i samband med festivalen.

Två fall första dagen

Under tisdagsdygnet tog polisen emot två anmälningar om sexuella ofredanden. En person har gripits misstänkt i det ena fallet.

– En person är gripen misstänkt för ett ofredande. Det är för tidigt i utredningen för att spekulera i hur det kommer att gå, säger Mats Eriksson, kommunikatör vid Stockholmspolisen.

Ingen har gripits misstänkt för det andra fallet.

Övervakningskameror

Under festivalen använder sig polisen av kameraövervakning.

– För det första är det skyltar i hela området där vi säger att vi har kameraövervakning. För det andra används det operativt för att kunna ha en dialog mellan de som övervakar kamerorna och ordningsvakter samt andra som är i festivalområdet, säger Mats Eriksson. 

Man arbetar förebyggande mot sexuella övergrepp. Enligt polisen befinner sig många vuxna på festivalområdet och man försöker prata med ungdomar.

– Vi lyfter den här frågan bland ungdomar och vuxna, och inte minst är det många artister som går ut och pratar om det, säger Mats Eriksson. 

Flera brott

Under festivalens första dygnet anmäldes totalt 15 brott. Förutom de två anmälningarna om sexuellt ofredande anmäldes 11 fall av narkotikabrott, en misshandel och ett brott mot knivlagen.