Pappan misstänktes ha mördat sin familj – har släppts

avJoakim Magnå

Publicerad:
Uppdaterad:

Småbarnspappan som misstänktes för att ha mördat sin familj i Gårdsten har släppts fri.

Obduktionen av den döda kvinnan visar att hon dog till följd av branden – och att hennes övriga skador troligtvis var självtillfogade.

– Han är oerhört lättad. Samtidigt som han nu har en väldigt stor sorg att bearbeta, säger pappans advokat Poly Jensell.

1 av 4
Mannen häktades under lördagen.

Den 51-årige mannen häktades i lördags på sannolika skäl misstänkt för mord på sin fru och sina tre barn i Göteborg. Kammaråklagare Helena Treiberg Claeson beslutade på onsdagseftermiddagen att släppa honom på fri fot.

– Efter rättsläkares obduktion av kvinnan står det klart att hennes skador, som man initialt trodde var de hon avlidit av, inte var dödsorsaken utan hon avled till följd av branden. Dessutom är de skadorna hon hade enligt rättsläkare med största sannolikhet självtillfogade, säger hon.

Allt pekar mot att det är ett så kallat utvidgat självmord.

– Vi vet inte med säkerhet, men allt tyder på det i nuläget, säger Helena Treiberg Claeson.

Alla barn ännu inte obducerade

Endast ett av barnen har ännu hunnit obduceras.

– Enligt rättsläkare kan man ännu inte avgöra vad som ledde till barnets död, om det var skadorna det tillfogats eller om det var branden men alla avlidna hade liknande skador.

Barnen var mellan två och åtta år gamla.

Andra uppgifter som åklagaren inledningsvis bedömde som besvärande för mannens del har nu hunnit redas ut. Frågor har besvarats på ett sätt som inte längre misstänkliggör mannen.

– Misstankarna mot mannen har därmed minimerats vad gäller den avlidna kvinnan men även försvagats så till den grad beträffande barnen att det inte längre fanns skäl att behålla mannen häktad, säger Helena Treiberg Claeson.

”Väldigt stor sorg”

Den frisläppte mannens advokat Poly Jensell berättar att han är oerhört lättad.

– Samtidigt som han nu har en väldigt stor sorg att bearbeta. Han har blivit av med större delen av sin familj. Men är väldigt lättad, han har hela tiden hävdat att han inte har gjort det här, säger hon.

Advokaten var med när han släpptes.

– Jag har sett till att han är efter omständigheterna okej. Det har varit flera dygn av mycket starka känslor på kort tid. Jag ville försäkra mig om att han var okej, säger Poly Jensell.

Har han något grepp om vad som har hänt?

– Han är fortfarande oförstående. Han har ingen förklaring. Hans bild av sin fru och sina barn är att de var en harmonisk familj som hade det bra. Han ställer sig oerhört frågande till det här.

Utredningen fortsätter

Poly Jensell påpekar att det nu återstår för polis och åklagare att räta ut alla frågetecken.

– Han är väldigt chockad och har otroligt mycket att bearbeta, säger advokaten.

Förundersökningen fortsätter för att bringa klarhet i bland annat hur branden uppstått. Förutom de återstående två obduktionerna ska rättsläkarens protokoll färdigställas, teknikerna ska bli klara och räddningstjänsten ska lämna sin rapport.

Helena Treiberg Claeson säger att inget i nuläget tyder på att den tidigare frihetsberövade mannen är ansvarig för hustruns och barnens död, men att en del utredningsarbete återstår innan han formellt kan avskrivas.

Brottsrubriceringen är den samma som tidigare.

– När det gäller barnen är det fortfarande mord, säger kammaråklagaren.

Skärsår på halsarna

Polis och räddningstjänst larmades på morgonen den 20 juli till en lägenhetsbrand i Gårdsten i nordöstra Göteborg. I bostaden fanns en kvinna och tre barn. Kvinnan och ett av barnen dödförklarades på plats. De två andra barnen avled senare.

Utredarna kunde snabbt konstatera att de döda hade skador som inte orsakats av branden. Enligt uppgifter till Aftonbladet hade flera av dem skärsår på sina halsar.

Den 51-årige pappan påträffades i husets trappuppgång i samband med räddningsinsatsen. Han togs med till förhör och anhölls samma dag. Enligt sin egen berättelse hade han kommit tillbaka hem när han hörde om branden.

Skulder troligt motiv

Som Aftonbladet tidigare rapporterat var familjen skuldsatt och hade inte kunnat betala hyran på länge. Familjen skulle vräkas samma dag som branden.

Enligt Helena Treiberg Claeson är det en trolig bakgrund till händelsen.

– Kvinnan har varit otroligt pressad, av det som har framkommit av deras ekonomiska situation. Jag kan naturligtvis inte veta säkert varför man kunde göra på det här viset, men man måste ju ha varit oerhört pressad om man kunde göra något sådant här.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM