Petras bild från nattpasset: ”Håller inte i längden”

avJonna Claesson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Privat
Petras Facebookinlägg vittnar om ohållbara villkor för barnmorskor.

Efter bara några dagar inom förlossningsvården delade barnmorskan Petra Vinberg Linder, en bild på Facebook som vittnar om en ohållbar arbetsmiljö för Sveriges barnmorskor.

– Jag har drömt om att bli barnmorska sedan jag var fjorton år. Men det här är ohållbart, säger hon.

Foto: Privat
Petra Vinberg Linder

Petra Vinberg Linder, från Stockholm, är nyutexaminerad barnmorska och har bara jobbat på Södersjukhusets förlossningsavdelning sedan i måndags. Bara några dagar senare har hon redan blivit vittne till de ohållbara arbetsvillkoren för Sveriges barnmorskor, vilket Expressen skrev om först.

Natten mot fredag ansvarade Petra för tre förlossningar själv. Hon hann varken äta, gå på toa eller byta sanitetsprodukter. Något som satte sina spår i arbetskläderna.

När Petra skulle gå hem för dagen fotograferade hon kläderna och publicerade bilden på Facebook.

– Det är så verkligheten ser ut för barnmorskorna i Stockholm, jag hann inte ens byta binda.

Petra har en högskoleutbildning och två legitimationer inom vården. Hon visste att det nya jobbet skulle bli tufft, men inte såhär.

– Jag har drömt om att bli barnmorska sedan jag var fjorton år. Jag brinner för det här, precis som alla barnmorskor. Det är därför vi står ut och orkar kämpa vidare. Vi gör det här för kvinnornas rätt till bra vård.

Många blir bestörta

Inlägget har fått stor uppmärksamhet i Sociala medier och reaktionerna dundrar in. Många är bestörta.

”Fyfan...Kunde inte kissa på en hel natt för några mån sen,satt i 20min och grät när jag försökte tömma blåsan när jag kom hem...”, skriver en.

”Herregud, vilken tydlig bild av ditt och andra bm viktiga jobb. Man vill visa denna bild vidare, så folk/politiker förstår”, skriver en annan.

– Kan jag göra någon skillnad för barnmorskor och undersköterskor så vill jag gärna ställa upp. Jag tycker det är bra att det tas upp, som det ser ut nu är situationen ohållbar, säger hon och tillägger:

– Nu är det flera förlossningskliniker i Stockholm som har stängt dörrarna för att det inte finns tillräckligt med barnmorskor. Men vi behöver bättre villkor och bättre lön. Som det ser ut nu håller det inte i längden. Jag är ny och hungrig, jag vill det här, men hur ser det ut om några år? Jag vet inte hur länge jag orkar. Det är så många underbara barnmorskor som jobbat inom det här i flera år, de orkar inte mer. De säger upp sig, och vi förlorar så mycket viktig kompetens, säger hon.

”Vi har normal bemanning”

Sofia Sjöman-Waas, pressansvarig på Södersjukhuset, berättar att trycket under de senaste dygnen har varit hårt.

– Det har varit många sökande de senaste dygnen och vi har haft några fler än normalt. Men vi har normal bemanning. Förlossningschefen är inne på förmiddagen och ser över hur de kan hjälpa till och om bemanningen behöver ses över, säger hon till Expressen och fortsätter:

– Vi arbetar utifrån vårt uppdrag och med våra förutsättningar. Det är viktigt att betona att alla kvinnor som kommer till oss och behöver förlösas får hjälp. Och även om det är fullt så hjälper vi dem att hitta platser på andra sjukhus.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Stockholm

Facebook