Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Elise, Lisa

Nu släpps all data från sökandet efter försvunna planet MH370

Publicerad 2017-07-21

Det har gått mer än två år sedan det malaysiska planet MH370 mystiskt försvann på väg från Kuala Lumpur till Peking.

Nu släpps detaljerad data och interaktiva kartor över havsbotten.

– Det här är en av de mest grundligt genomsökta havsregionerna på jorden, säger Stuart Minchin, Geoscience Australia.

Frågan om vad som hände med Malaysian Airlines-flighten MH370 som i mars 2014 försvann på väg till Peking, har gäckat en hel värld. Sökinsatsen efter flygplanet med 239 personer ombord har varit den dyraste och mest omfattande någonsin. I juni 2015 hittades en vingdel som tillhör planet på ön Reunion i Indiska oceanen och strax därefter en väska som fanns med på planet.

Några andra betydande fynd har inte gjorts och i januari i år slutade myndigheterna, till anhörigas förtvivlan, att leta efter vraket.

Unik havsdata

Australien har tidigt varit engagerade jakten efter MH370 och nu släpper landets geovetenskapliga institut, med stöd av Malaysia och Kina, data från de undersökningar som gjorts.

– Uppskattningsvis har bara 10 till 15 procent av världens hav undersöks med den typen av teknologi som använts i sökandet efter MH370. Det gör den här avlägsna delen av Indiska oceanen till en av de mest grundligt genomsökta havsregionerna på jorden, säger Stuart Minchin, avdelningschef på Geoscience Australia, i ett pressmeddelande.

Se all data här

Kommer vara viktigt för framtida forskning

Stora mängder information om havsområdet i södra Indiska oceanen som har samlats in släpps nu. Det handlar om data från havsbottentopografi för att kunna utveckla kartor över havsbottnen i området. Den här typen av detaljerade kartor har aldrig tidigare släppts i sån stor omfattning som den gör nu.

– Den här datan kommer att bidra till en större förståelse för djuphavsgeologi och de komplexa processer som pågår där. Den kommer vara av stor betydelser för en stor mängd framtida forskning, säger Stuart Minchin.

På botten har forskarna kunnat lokalisera stora vulkan och berg, men också mindre föremål som skeppsvrak och tunnor. MH370 hittade man däremot inte.

De tio största
flygplansmysterierna

ANNONS