Skogsbränder härjar i Europa - så påverkas svenskarnas semesterparadis

NYHETER

Svenskarnas semesterparadis står i lågor. Varmt och torrt väder har orsakat bränder i Kroatien, Montenegro och Italien.

I Kroatien är den största branden under kontroll och svenska resenärer påverkas inte i nuläget.

– Vi har kontakt med alla våra gäster och skickar sms om vad som sker, säger Ann-Sofie Olsson, presschef på Apollo.

1 av 6 | Foto: TT

Längs adriatiska kusten har räddningstjänster kämpat mot bränder i flera dagar. Under måndagkvällen nådde skogsbranden Split efter att en storm förvärrat situationen, rapporterar bland andra BBC.

Inga kustsamhällen i fara

Alla personer som då befann sig i Split uppmanades att hålla sig inomhus och stänga dörrar och fönster. Enligt kroatiska myndigheter har inga turister skadats i bränderna och UD rapporterar att inga samhällen längs kusten, dit flera svenska resebolag chartrar turister, är i fara.

Charlotte Hallencreutz, pressinformatör på Ving berättar att deras gäster inte påverkas i nuläget.

– Den stora branden är släckt, nu brinner det på ett mindre ställe uppe på ett berg, men det är inget som påverkar våra resenärer.

Apollo ger löpande information till sina gäster via sms men som situationen ser ut nu i Kroatien är det inget som påverkar deras resenärer på plats.

– Vi har haft en 170 gäster i Kroatien men det är ganska lugnt nu. De verkar ha bra kontroll på alla eldar och har vattenbombat med flyg, säger Ann-Sofie Olsson, presschef på Apollo och fortsätter:

– Vi har kontakt med alla våra gäster och skickar sms om vad som händer samt har personal på plats.

1 av 5 | Foto: TT

Ber om internationell hjälp

Även Montenegro, söder om Kroatien, är drabbat och har bett om internationell hjälp för att bekämpa bränderna. Tivat och Herceg Novi i norra Montenegro påverkas och ön Lustica i norra Montenegro har evakuerats.

Det torra och heta vädret i Europa har orsakat bränder även i Frankrike. Längs franska rivieran, både norr om Nice och i Aix-en Provence vid medelhavskusten har brandmän de senaste dagarna jobbat på att få kontroll över skogsbränder som härjar över 120 respektive 800 hektar mark. Även dessa bränder uppges nu vara under kontroll. På Korsika, nära Bonifacio, har 200 hektar mark eldhärjats.

Misstänks vara anlagd

Starka vindar har förrvärrat skogsbranden som drabbat Rom, både huvudstaden och Neapel har fått evakuera flera hushåll under måndagen. Flera av bränderna runt om i Italien misstänks vara anlagda och minst fyra personer har anhållits misstänkta för att ha startat eldsvådorna, rapporterar The Local.

Roms borgmästare Virginia Raggi, ser allvarligt på det stora antalet bränder.

– Vi behöver hjälp från regionen och regeringen. Rom kan inte lämnas ensamt i att bekämpa den här miljökatastrofen, vi måste jobba tillsammans, säger hon enligt The Local.

Bränderna längs Italiens västra kust i Lazio-regionen ska vara under kontroll, men har fått regionens högsta ansvariga att be regeringen om att deklarera nödläge. Hela landet har påverkats och främst de södra delarna menar Nicola Zingaretti, regionens president. Minst en person har dött i samband med den senaste veckans bränder i Italien.