Turkisk man dog i armarna på norska Sol, 17, på Kos

NYHETER

KOS. 17-åriga Sol Milde försökte rädda livet på en 39-årig man från Turkiet som dog i samband med den kraftiga jordbävningen på Kos.

Trots återupplivningsförsök gick hans liv inte att rädda och han dog i Sols armar på bargatan där jordbävningen orsakat mest förödelse.

– Det var svårt att släppa taget när han låg där med sitt huvud i mitt knä. Jag ville inte att han skulle dö, säger Sol till Aftonbladet.

Foto: Privat
Sol berättar hur hon såg en svårt skadad man ligga på marken framför henne och hur hon sprang fram för att hjälpa honom.

Det var tidigt på fredagsmorgonen som en kraftig jordbävning med en magnitud på 6,7 slog till mot delar av Grekland och Turkiet.

Den turisttäta ön Kos var en av de platser som drabbades värst.

Två personer miste livet och flera skadades allvarligt när taket på klubben White Corner rasade ned och landade på människor som befann sig på gatan nedanför.

En av dem är en svensk man i 20-årsåldern från Stockholm som var på semester med sina killkompisar.

Den andra personen var en 39-årig man från Turkiet.

Blod och skadade människor överallt

En som var inne på baren när raset inträffade var 17-åriga Sol Milde från Bergen som besökte ön tillsammans med några kompisar, vilket norska tidningen VG bland annat var först att berättat om.

– Hela rummet började skaka men eftersom jag var inomhus så såg jag inte de stora stenblocken som föll utanför. Därför trodde jag först inte att det var så allvarligt men när jag kom ut så var hela gatan täckt av stora stenar och människor som låg skadade.

– Det var blod överallt, berättar Sol för Aftonbladet.

Sol: Hans puls bara stannade

Sol berättar hur hon såg en svårt skadad man ligga på marken framför henne och hur hon sprang fram för att hjälpa honom.

– Hans andning var ojämn och han hostade. Jag kände på hans puls som var väldigt svag och sedan slutade den att slå helt.

Trots att Sol försökte med hjärt- och lugnräddning gick mannens liv inte att rädda och han dog i hennes armar mitt på gatan.

– Flera omkring mig sa att det inte var någon mening att fortsätta men det var svårt att släppa taget när han låg där med sitt huvud i mitt knä.

– Jag ville inte att han skulle dö.

”Inte tvekat att göra samma sak igen”

Sol berättar att hon blev avlöst av sjukvårdspersonal när de väl kom till platsen men att hon ändå fortsatte att hjälpa andra skadade och stannade kvar tills alla hade förts iväg med ambulans.

– Det kom så naturligt för mig och var något jag måste göra. En kille hade brutit ryggen och hade skador i magen så vi bar bort honom från alla stenarna. Flera av de skadade bara skrek. Det var verkligen en konstig känsla på platsen.

Ska försöka njuta av semestern ändå

Trots den omskakade händelsen och att flera av hennes vänner valt att åka hem har Sol ändå bestämt sig för att stanna.

– Det är som om jag inte riktigt fattat vad som hänt. Kanske måste jag träffa en psykolog när jag kommer hem. Men nu vill jag bara vara här med mina vänner och försöka njuta av semestern så gott det går.

ARTIKELN HANDLAR OM