Ygeman kallad till justitieutskottet

NYHETER

Inrikesminister Anders Ygeman (S) är kallad till justitieutskottet på tisdag. Utskottet vill veta vad Ygeman visste om säkerhetsläckan vid Transportstyrelsen.

Foto: TT
Anders Ygeman

– Det är klart att det är ett allvarligt läge där vi nu krävt att inrikesministern behöver medverka, säger utskottets ordförande Tomas Tobé (M) till Expressen.

Utskottet vill ha svar på när inrikesministern fick kännedom om de allvarliga säkerhetsbristerna vid Transportstyrelsen, och vad han då gjorde med informationen. Ygeman har uppgett att han fick information i samband med att en förundersökning inleddes i januari i fjol.

– Vi behöver nu få klarlagt när inrikesministern exakt fick reda på säkerhetsläckan, vilka han informerade och om han i synnerhet informerade statsministern, säger Tomas Tobé.

Även försvarsutskottet har planerat ett möte på tisdag där försvarsminister Peter Hultqvist (S) ska delta.

Det var i samband med att IBM skulle ta över Transportstyrelsens IT-drift som den dåvarande generaldirektören Maria Ågren beslutade att avsteg kunde göras från lagar som ska skydda känsliga uppgifter. Ågren fick lämna sin post i januari i år.