Traderabedragare lurade till sig 200 000 – på en vecka

avAdam Westin, Johanna Rapp

Publicerad:
Uppdaterad:

Under en vecka i juli lyckades bedragaren på Tradera lura till sig över 200 000 kronor.

– Det är extremt mycket pengar för att vara på Tradera, säger Jan Olsson på polisens bedrägerirotel.

Säljaren hade först samlat på sig positiva omdömen – sedan började anmälningarna hagla in.

Foto: CAROLINA BYRMO

På senare tid har användaren på Tradera fått 82 negativa omdömen där folk skriver hur de blivit blåsta av säljaren:

”Går ej få kontakt med. Telefon avstängd. Inget skickat. Bedragare!!!”, skriver en användare.

En annan varnar de övriga:

”VARNING! Varor ej skickade, telefonnummer ur bruk svarar ej längre på mail”.

Flera har försökt köpa ljudsystemet Sonos, Playstation och hörlurar för mellan ungefär 1 500–2 500 kronor.

Sammanlagt har försäljaren lurat till sig över 200 000 kronor.

Ovanlig metod

I början av juli ökade mängden varor som personen sålde drastiskt. Efter att fem personer anmält att man inte fått sina varor stängde Tradera av användaren, den 13 juli.

Innan de negativa omdömena började hagla in hade säljaren fått goda omdömen, för försäljningar av samma typer av produkter.

– Det är ett ovanligt tillvägagångssätt. Det vanligaste är att man vill göra snabba affärer till låga priser, och inte har positiva omdömen sedan tidigare, säger Niclas Hjelm, säkerhetsansvarig på Tradera.

Enligt Jan Olsson, samordnare på polisens nationella bedrägericenter, är det möjligt att de positiva omdömena är fejkade.

– Det är ganska vanligt att polare ser till att säljaren får ”high score” och bygger upp ett förtroendekapital. Det görs på alla möjliga sajter och internetbutiker, säger Jan Olsson vid polisen.

”Extremt mycket pengar”

Bedrägeriet är ovanligt stort.

– 200 000 kronor är extremt mycket pengar för att vara på Tradera, det kan jag säga. Det brukar alltid röra sig om mycket lägre summor, säger Jan Olsson på polisens nationella bedrägericentrum.

Enligt Niclas Hjelm på Tradera har samtliga som anmält köparen använt sig av Traderas betaltjänst, och fått tillbaka sina pengar.

– Säljaren är verifierad med bank-id och vi har väldigt goda förutsättningar att reda ut situationen, säger Niclas Hjelm.

Förutom att anmäla till Tradera uppmanas köpare som blivit lurade att göra en polisanmälan, oavsett om man fått sina pengar tillbaka eller inte.

– Då kan vi samarbeta med polisen och se till att personen som är ansvarig ställs inför rätta eller att man åtminstone gör en utredning, säger Traderas säkerhetsansvarig Niclas Hjelm.

”Vill ha pengar med sig på kåken”

Man kan fråga sig varför en bedragare använder sig av Traderas betaltjänst trots att risken är hög att bli påkommen.

Jan Olsson på polisens bedrägerirotel är inte insatt i just det här fallet. Men det vanligaste är att bedragare använder sig av ett bankkonto som tillhör en ”målvakt”, det vill säga en person som antingen är ovetandes om att ens uppgifter utnyttjas, eller låter sig utnyttjas på grund av skulder eller narkotikamissbruk.

– Det kan också vara att man hoppas att brottet aldrig kommer utredas. Eller så ska man ändå avtjäna ett fängelsestraff och vill ha pengar med sig in på kåken. Då struntar man också i att pengarna kommer spåras, säger Jan Olsson.

Anmälningarna minskar

Även om omdömena inte var att lita på i det här fallet är de en bra indikation för om säljaren är seriös, säger Niclas Hjelm på Tradera. Särskilt om de sträcker sig långt bakåt i tiden.

– Man kan också kontrollera uppgifter om medlemmen på till exempel hitta.se, för att se att de stämmer, säger Niclas Hjelm och tillägger:

– Sedan bör man också hålla ett vaksamt öga på om affären verkar vara för bra för att vara sann, om säljaren kanske vill göra en väldigt snabb affär eller att det är väldigt billiga priser.

Det kommer in allt färre anmälningar till polisens nationella bedrägericentrum om personer som blivit lurade på Tradera och Blocket.

– Det är naturligtvis bra, men det kommer ju aldrig försvinna helt. det är fortfarande väldigt viktigt som köpare att man kontrollera säljaren noggrant och aldrig betala in direkt till någons bankkonto, säger Jan Olsson på polisens nationella bedrägericentrum.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Tradera

Brott

Blocket