Elcykelbatteriet exploderade: ”Eld från golv till tak”

Filip, 21, fördes till sjukhus efter en våldsam batteriexplosion.

Plötsligt exploderade batteriet till elcykeln – och rummet förvandlades till ett eldinferno.

Filip Blagojevic, fick lågorna under kontroll men brännskadades svårt.

– Det var eld från golv till tak, säger han.

Varning för starka bilder!

Det har nu gått en vecka sedan den kraftiga batteriexplosionen ägde rum och Filips händer sargades i släckningsarbetet. Filip Blagojevic vilar ut på soffan hemma hos sin mamma i Kallhäll utanför Stockholm. Han är trött men glad att han lever.

– Jag kan varken stå eller använda mina händer. Jag måste bo någonstans där någon kan laga mat åt mig. Mitt liv består av tv-serier just nu. Jag kollar på serie efter serie, säger han till Aftonbladet.

Boven i dramat: ett elcykelbatteri köpt på nätet.

Eld från golv till tak

Filip satt på balkongen när hans rumskompis kom springande och skrek att det small i rummet där han hade sin cykel på laddning.

– Det var eld från golv till tak. Jag visste var cykeln stod så jag tog tag i den och kastade ut den från balkongen. Allt gick fort, jag tänkte inte så mycket och jag kände absolut ingenting av hettan. Det var som att min kropp rörde sig automatiskt. Det enda jag tänkte var att det här är mitt hem och att det brinner.

När Filip hade kastat ut cykeln från balkongen slängde han ut brinnande tidningar, skor och högtalare i trappuppgången och bankade på grannarnas dörrar. De reagerade blixtsnabbt och utan tvekan och hjälpte till att hälla vatten på lågorna.

I väntan på ambulans, polis och brandkår började Filip känna av smärtan.

– Det brändes i händerna och under höger fot. Skinnet hängde från handflatorna. Ambulansen kom och jag kördes till Karolinska där en läkare la om såren och plockade bort allt smält plast från huden, berättar Filip som fått veta av läkaren att han inte behöver gå igenom någon hudtransplantation. Däremot riskerar han att få ärr och minskad rörlighet i händerna.

− Det känns ändå bra att jag agerade så fort. Vissa tycker säkert att jag är en idiot, men om jag inte hade släckt elden hade hela lägenheten tagit eld och spritt sig till grannarna. Det sa brandmännen på plats. De var lite arga på mig men ändå imponerade, säger Filip som vill avråda andra att köpa batterier via nätet. 

”Vi har varit förskonade”

Bo Göingberg är erfaren utredare på Transportstyrelsen, som utfärdar regler när det gäller elcyklar i Sverige. Han har följt utvecklingen på området och hittills inte hört talas om elcykelbatterier som börjat brinna.

– Just på elcykelsidan har vi väl varit förskonade från det allra värsta skräpet på marknaden. Däremot har jag hört talas om så kallade balansbrädor eller hoverboards som haft batteriproblem, säger Bo Göingberg, utredare på Transportstyrelsen.

Hur ska konsumenter tänka när det gäller batterier till elcyklar?

– Man ska till att börja med vända sig till en leverantör som man kan lita på och som man kan gå tillbaka till om man får problem med sin elcykel. Sedan är den gyllene regeln att man får det man betalar för. Är det ett fantastiskt pris så är det inte säkert att det är fantastisk kvalitet, säger Bo Göingberg på Transportstyrelsen.

Filip Blagojevic kommer vara noggrann när han köper liknande produkter i framtiden.

− Du vet inte vad du riskerar när du köper på nätet. Man måste vara säker på att man får rätt batteri, säger han och tittar på sina händer.

– Jag ger det här någon månad, sedan ska jag vara på fötter igen.

Publisert:

Ämnen i artikeln