Elin sätter ned foten – mot MQ:s skyltdockor

Något var fel med kläderna på MQ-butikens skyltdockor. När Elin Lawergren, 25, gick närmare för att undersöka insåg hon den absurda sanningen.

– Någonstans är det ju fel. Är det inte dockorna så är det deras kläder, säger hon.

Elin reagerade när hon såg MQ:s insydda tröja.
Elin reagerade när hon såg MQ:s insydda tröja.

Elin Lawergren var under måndagen i Visby och tittade på kläder tillsammans med sin syster. Knappt hade de kommit in i MQ:s butik förrän Elin insåg att kläderna på skyltdockorna såg konstiga ut.

”De hade sytt in dem en decimeter”

Vid närmare granskning visade sig plaggen vara insydda för att passa dockornas smala midjor, vilket Expressen var först med att berätta om.

– Det var storlek M och S på kläderna och ändå har de sytt in dem en decimeter. Det ändrar ju formen på kläderna, säger Elin till Aftonbladet.

Hon delade ett foto på upptäckten i ett Twitterinlägg som genast fick stor spridning.

”Hej MQ. Om era skyltdockor är så orimligt små att ni måste sy om kläderna i den minsta storleken så de passar, kanske något är fel?”, skriver hon under bilden.

Hej MQ. Om era skyltdockor är så orimligt små att ni måste sy om kläderna i den minsta storleken så de passar, kans… https://t.co/05mx2HLFiE

Elin berättar att hon fått mycket medhåll av Twitteranvändare som reagerat på samma sak.

– Jag trodde inte att inlägget skulle spridas så mycket som det gjorde, men det blev ganska stort. Det är jättemånga som håller med. De flesta har sett det göras även i andra butiker och tycker att det är dåligt, säger hon.

Vissa menar dock att metoden har använts av klädbutiker länge, och att Elin istället borde engagera sig i andra saker. Till dem har hon ett tydligt svar:

– Bara för att något alltid har varit på ett sätt betyder det inte att det är rätt, säger hon.

”Dockorna är av normalstorlek”

I ett mejlsvar till Expressen angående dockorna skriver MQ:s vd Christina Ståhl att deras skyltdockor ”är av normalstorlek”, men att de ibland tvingas använda för stora kläder på dem när ”plaggen i storlek 38 har sålt slut”.

”Då drar våra butikskommunikatörer ihop plagget i ryggen för att det ska få en mer rättvisande passform", skriver hon.

Hon skriver även att MQ-koncernen länge arbetat med ”dessa frågor” och att koncernen ”vill stå för ett hälsosamt kroppsideal för både kvinnor och män”.

Elin är inte nöjd med svaret.

– Dockorna ska visa upp hur kläderna ska se ut och sitta. Om butiken syr in kläderna blir det ju jättekonstigt. Då vet man ändå inte hur tröjan ser ut, säger hon och fortsätter:

– Och det var storlek S på det insydda plagget. Om de vill ha hälsosamma kroppsideal är det konstig att de har jättesmå dockor och ändå behöver sy in kläderna.

Publisert:

LÄS VIDARE